Tři recepty na bramborové saláty: Vyzkoušejte smetanový nebo ten se zelím a jablky!
Ke kaprovi se v našich končinách už tradičně podává bramborový salát. Každý jej připravuje jinak. Proto jsme pro vás nachystali tři zajímavé recepty, které rozhodně stojí za to o svátcích vyzkoušet!
Jednoduchý salát od Veroniky Poláčkové
POTŘEBUJETE:
✔ 700 g vařených brambor
✔ 1 střední červenou cibuli
✔ 4 menší sterilované okurky
✔ sůl
✔ mletý barevný pepř
✔ 2 lžíce citronové šťávy
✔ 3 lžíce řepkového oleje
JAK NA TO:
Nejlépe den předem si ve slupce uvaříme brambory. Pak je oloupeme a namačkáme do větší misky přes kolečko. Přidáme na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, na nudličky nakrájené okurky, sůl, pepř, citronovou šťávu, olej a vše zlehka promícháme. Necháme krátce odležet.
Bramborový salát se zelím a jablkem
POTŘEBUJETE:
✔ 500 g brambor
✔ 150 g kysaného zelí
✔ 1 jablko
✔ 1 cibuli
✔ 2 lžíce olivového oleje
✔ 2 lžíce strouhaného křenu
✔ sůl
✔ drcený kmín
✔ cukr
✔ 180 ml tatarské omáčky.
Brambory uvaříme, necháme vychladnout a nakrájíme na menší hranolky. Zelí pokrájíme, jablko nakrouháme, cibuli nakrájíme najemno. Vše smícháme se šťávou z kysaného zelí, olivovým olejem a křenem, přidáme sůl, kmín a trochu cukru a opatrně promícháme. Necháme uležet do druhého dne a přimícháme.
Smetanový bramborový salát
POTŘEBUJETE:
✔ 1 kg brambor
✔ 300 ml zakysané smetany
✔ 150 ml majonézy
✔ 1 cibuli
✔ 1 lžíci dijonské hořčice
✔ 1 lžíci cukru
✔ sůl
✔ pažitku
JAK NA TO:
Brambory uvaříme den předem ve slupce doměkka. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Přidáme najemno nasekanou cibuli a promícháme. Majonézu smícháme se smetanou, hořčicí, cukrem a solí (dodáme podle chuti) a zálivku vmícháme k bramborám. Ozdobíme nasekanou pažitkou.