Ozdobte si sváteční stůl tradičním pečivem a laskominami: Vánoční dobroty, zn. Jednoduše!
Ačkoli už vánoční svátky pomalu končí, můžeme si ještě minimálně jeden den dopřávat bez výčitek různých laskomin. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, přinášíme vám tři recepty na sladké pochutiny, které se na vašem stole dlouho neohřejí! A postup přípravy je u každého z nich velmi jednoduchý.
Ořechovo-medový koláč
POTŘEBUJETE:
✔ 250 g hladké mouky
✔ 100 g moučkového cukru
✔ 1 vejce
✔ 2 žloutky
✔ 100 g másla
✔ sůl
Na náplň:
✔ 120 g másla
✔ 150 g medu
✔ 300 g nasekaných ořechů
✔ 150 g moučkového cukru
✔ 5 žloutků
✔ 100 g smetany ke šlehání
✔ 50 ml rumu
JAK NA TO:
Prosetou mouku smícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme ušlehané vejce a žloutky a vychladlé rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do utěrky a necháme na hodinu v chladu. Mezitím v hrnci ohřejeme máslo s medem, vmícháme cukr, žloutky, smetanu, rum a nasekané ořechy. Odstavíme a necháme vychladnout. Těsto rozválíme na velkost formy, vložíme ho do ní, navrch dáme ořechovou náplň a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut.
Jablka v županu
POTŘEBUJETE:
✔ 450 g listového těsta
✔ 8 jablek
✔ 100 g nasekaných lískových oříšků
✔ 100 g ryvízové zavařeniny
✔ 1 bílek
Listové těsto rozválíme a rozřežeme na osm větších čtverců. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřinec. Na teflonové pánvi opražíme bez tuku ořechy, smícháme je s rybízovou zavařeninou a hmotou naplníme otvrď po jádřinci v každém jablku. Jablka zabalíme do těsta a upevníme rozšlehaným bílkem. Pečeme na plechu s pečicím papírem ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Horké posypeme moučkovým cukrem.
Koláč s medem a kořením
POTŘEBUJETE:
✔ 4 vejce
✔ 200 g medu
✔ 100 g másla
✔ 3 lžíce citronové šťávy
✔ sůl
✔ perníkové koření
✔ 100 g mletých mandlí
✔ 250 g polohrubé mouky
✔ ½ prášku do pečiva
✔ 250 g nastrouhané mrkve
✔ 30 g dýňových semen
✔ 30 g mletých lískových oříšků
✔ 30 g sekaných vlašských ořechů
JAK NA TO:
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s medem na krém, postupně přidáme máslo, citronovou šťávu, špetku soli, trochu perníkového koření, madle, mouku a prášek do pečiva. Přidáme jemně nastrouhanou mrkve. Na teflonové pánvi nasucho restujeme dýňová semínka a ořechy, až začnou vonět. Ihned je vmícháme do těsta. Nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Necháme krátce odpočinout a podáváme teplý.