Sváteční stůl by mělo kromě cukroví ozdobit i další tradiční pečivo: Retro máslová vánočka od cukráře Honzy!
Také často o vánocích vzpomínáte na babiččinu vánočku? Cukrář Honza Šťástka z Nupak u Prahy připravil exkluzivně pro čtenářky Aha! pro ženy recept, díky němuž se vám podaří připravit přesně takové sladké pečivo, na které máte vzpomínky z dětsví!
POTŘEBUJETE:
✔ 500 g hladké mouky
✔ 130 g cukru krupice
✔ 110 g rozpuštěného másla
✔ 120 g žloutků 120g
✔ 4 g soli
✔ 4 g vanilkového cukru
✔ citronová kůra
✔ 80 g rozinek
✔ 20g loupaných mandlí
✔ 120 g mléka
✔ 110 g vody
✔ 50 g droždí
✔ 15 g sekaných mandlí na posypání
✔ vejce na potírání
JAK NA TO:
1. Z droždí, části cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Pozor! Kvalitní kvásek je u tohoto receptu základem úspěchu, bez něj nám vánočka nevyběhne.
2. Do nádoby z pekárny dáme všechny tekuté suroviny jako první a jako druhé nasypeme všechny sypké suroviny a kvásek.
3. Necháme v domácí pekárně propracovat na program kynutí (cca 2 hodiny).
3. Poté těsto vyjmeme a jemně propracujeme a upleteme vánočku, kterou necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě.
4. Vánočku potřeme ušlehaným vejcem a pečeme na 20 min. na 180 stupňů a poté dopékáme na 160 stupních. Pečeme konvenčně, ne na horký vzduch.
5. Pokud se vánočka z vrchu již připalujeme, položíme na ní alobal a dopékáme.
6. Upečení kontrolujeme píchnutím špejle, která na sobě po vytažení nesmí mít těsto.