Jahodové řezy podle Marie Filipové chutnají jako z cukrárny!
Dobrota z jahod a pudingu, která chutná skvěle.
POTŘEBUJETE:
3 vejce
90 g moučkového cukru
citronovou kůru
sůl
90 g polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
450 g jahod
Na pudink:
700 ml mléka
2 vanilkové pudinky
40 g cukru
80 g másla
Na želé:
2 želatiny s jahodovou příchutí
70 g cukru
1 l vody
JAK NA TO:
Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, z bílků se šptkou soli ušleháme pevný sníh a mouku prosejeme s práškem do pečiva. Do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec už velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem, rozetřeme na něj těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Necháme zchladnout. Mezitím si uvaříme hustší pudink, osladíme ho dle chuti. Odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Z piškotu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery, a poklademe očištěnými a pokrájenými jahodami. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už velmi mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku. Opět necháme vychladnout a ztuhnout.