Užijte si kompot z moruší!
Černí připomínají ostružiny, ale mají jemnější, a ne tak kyselou chuť. Mohou však být i bílé. Jsou také bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, zejména vitaminu C a vitaminů skupiny B, železa, vápníku či zinku. Konzumovat je můžete čerstvé i sušené, lze je i zavařovat. Oč jde? Přece moruše!
POTŘEBUJETE:
* moruše
* 1 l vody
* 400 g cukru
* 5 g kyseliny citronové
Moruše nejprve dobře operte a naskládejte do připravených sklenic, aniž byste se je snažili dovnitř příliš zatlačit. Mezitím si vodu svařte s cukrem, kterým sklenice s morušemi zalijte. Pokud ovšem zavařujete pouze bílé morušové plody, přidejte do nálevu ještě 5 gramů kyseliny citronové, což dodá kompotu lepší chuť. Vše pak dobře uzavřete a sterilujte při teplotě 90 °C zhruba po dobu 15 až 20 minut. Jakmile sklenice vyjmete z horké vody, otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 33.