Šípek: Skvělý pro zdraví i jako dekorace!
Blahodárné účinky šípku znali již naši prapředci. V lidovém léčitelství má tento plod šípkové růže nezastupitelné místo dodnes. Máme tipy, jak si šípky užít pro zdraví a jak si z nich vytvořit pěkné podzimní dekorace...
Kdy sbírat: Právě nyní nastává ideální čas ke sběru šípků. Trhejte je za suchého a slunného počasí. Sbírejte tvrdé červené nebo oranžové plody a vyhněte se těm přezrálým.
Sušení: Šípky sušte umělým teplem do teploty 60 °C. Dobře usušené plody mají oranžovou až tmavohnědou barvu, nakysle sladkou chuť a slabou ovocnou vůni. Skladujte je ve vzduchotěsné sklenici maximálně rok.
Použití: Šípek má blahodárné účinky na močové cesty, snižuje cholesterol, je podpůrným prostředkem při léčbě aterosklerózy či ledvinových a žlučových kamenů. Je významným zdrojem vitaminu C a pomáhá zvyšovat odolnost organismu proti infekcím.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.