Malý okurkový rádce: Jak správně zavařovat?
Nestačí jen utrhnout nebo koupit v tržnici a vložit do sklenic… Okurky je třeba před zpracováním pořádně očistit. Nejdřív je aspoň na hodinku namočte do studené vody a pak je kousek po kousku pečlivě vydrhněte kartáčkem nebo drsnou houbičkou. Poté je ještě musíte „vyprat“ v několika čistých vodách. Nezapomeňte ani na víčka a sklenice, ty je nutné před zavařováním vyvařit nebo sterilovat v horké troubě.
Jaké jsou nejlepší?
Okurky na zavařování vybírejte s rozmyslem. Pozor na nahnilé nebo poškozené plody. Ideální jsou malé a tvrdší kousky, nejlepší ty hruboostné – bradavičnaté. Jednak vám půjdou dobře naskládat do sklenic a za druhé zůstanou pěkně křupavé. Okurky ve sklenici by měly mít přibližně stejnou velikost i podobný tvar. Připravte si dopředu i pár menších, těmi ostatní okurky dobře „utěsníte“.
Jak dlouho sterilovat?
V tomto případě záleží i na velikosti sklenice. Ty klasické o objemu 0, 7 litru se sterilují v klasickém zavařovacím hrnci při teplotě 85 stupňů přibližně 20 minut. Menší sklenice zhruba o 5 minut méně a naopak. Důležité je zabránit tomu, aby se okurky zbytečně nepřevařovaly.
Jde to i v troubě!
V horkovzdušné troubě připravujeme zejména menší sklenice. Troubu rozehřejeme na 250 stupňů, na dno plechu s vyšším okrajem dáme hadrovou utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky 2 až 3 cm. Na utěrku stavíme sklenice. Zavařujeme 10 až 12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby doléváme na utěrku horkou vodu. Po vyjmutí z trouby obrátíme sklenice dnem vzhůru a necháme je tak nejlépe do dalšího dne.
Tipy pro vás:
* Pokud jste si natrhali okurky větší než 10 cm, je lepší z nich udělat příčné řezy.
* Zbyl vám nálev? Co si v něm zavařit jinou zeleninu? Zkuste celer nebo červenou řepu.
* Zavařené sklenice nikdy nestavte na studenou plochu, aby nepraskly. Položte je dnem vzhůru na utěrku!
V novém Aha! pro žemy najdete 15 netradičních receptů, které prostě musíte vyzkoušet! Kupte si nové vydání našeho magazínu, kde všechny recepty najdete. Je v prodeji jen za 8,90 Kč, a to vždy od úterý.