Kam na třešně? Tři odrůdy na jihu Moravy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kam na třešně? Tři odrůdy na jihu Moravy!

Třešňový sad rodiny Machů v Trnovém Poli nabízí tři odrůdy.
Třešňový sad rodiny Machů v Trnovém Poli nabízí tři odrůdy. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, itesco.cz)

 Před 20 roky přemítali manželé Machů, co s hektarovým polem. Místo jahodové mánie většiny soukromých pěstitelů na jižní Moravě se nakonec rozhodli pro třešňový sad. Vysadili šest stovek stromků, dnes sklízejí červené plody.

„V sezoně jdu hned z práce do sadu. Říkám na rovinu, je to plno práce a starostí, stříhání a protrhávání, klučení. Loni a předloni třesně umrzly, co zbylo, dodělali špačci,“ svěřil se Aha! sadař.


Jejich děti teď bydlí v Brně, s manželkou už na všechno nestačí. „Máme ještě meruňky a pár ovcí. Dřív jsme třešně sbírali a prodávali, teď jsme vsadili na samosběr. Kilogram přijde na pětadvacet korun,“ upozornil Josef Machů. A zájem? Zástupy se nehrnou, ale lidé už o sadu pár kilometrů od Pohořelic vědí. „Dcera udělala hezké webové stránky (sadymachu.cz). Spousta lidí mi říkala, že nás díky tomu objevili,“ pochvaloval si sadař.

Potvrdil to i pan Aleš, který přijel až z Tišnova. „Chci domů nasbírat třicet kilo. Sad i plody vypadají dobře, na čerstvém vzduchu si navíc vyčistím hlavu,“ liboval si sběrač.
Josef Machů nakonec Aha! prozradil, že sleduje i současné nájezdy na jahodové plantáže. „Mám trochu brouka v hlavě. Asi bych zkusil další pole a přibral právě jahody. Manželka trochu brblá, ale už jsem ji naočkoval,“ usmíval se sadař ze Znojemska.

Třešňový nanuk
Potřebujete (na 1 porci): 100 g třešní, 1 lžíci smetany nebo bílého jogurtu, 1 lžičku třtinového cukru, šťávu z limetky.
Postup: Třešně vypeckujte a rozmixujte na krém. Vmíchejte smetanu nebo bílý jogurt a pár kapek šťávy z limetky. Valijte do tvořítka na nanuky a nechte v mrazáku alespoň 8 hodin.
Tip: Zmrzlina bude krémovější, když nahradíte část třešní zralým banánem.


Vídeňský třešňový závin
Potřebujete: 400 g listového těsta, 100 g másla + trochu na potření závinu, 500 g kompotovaných vypeckovaných třešní, 50 g krupicového cukru, 2 hrsti rozdrobených piškotů, moučkový cukr na posypání.
Postup: máslo rozehřejte a vmíchejte do něj piškoty. Ty pořádně osmahněte. Rozviňte listové těsto, poklaďte ho strouhankou z piškotů, okapanými třešněmi a zasypejte krupicovým cukrem. Zaviňte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 40 minut. Vychladnutý závin posypejte moučkovým cukrem.

Vanilková panna cotta
Potřebujete – panna cotta: 3 plátky želatiny, 250 ml mléka, 250 ml 33% šlehačky, 1 vanilkový lusk, 25 g cukru. Omáčka: 175 g cukru, 175 ml vody, 350 g vypeckovaných třešní, třešňový likér. Na ozdobu: lístky máty, moučkový cukr.
Postup: Želatinové plátky namočte do studené vody, dokud nezměknou. Mléko, smetanu, cukr a vanilkový lusk i semínka na pánvi přiveďte k mírnému varu. Vymačkejte vodu z želatinových plátků, přidejte je na pánev a vypněte ohřev. Míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Směsí naplňte čtyři mističky a nechte pořádně vychladnout. Poté umístěte do ledničky a nechejte alespoň hodinu odpočívat. Na pánev vložte ingredience na omáčku – cukr, vodu, třešňový likér a přiveďte k varu. Na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pánev sundejte z ohně a do směsi přidejte polovinu třešní. Poté rozmixujte dohladka. Omáčku přeceďte a smíchejte se zbývajícím ovocem. Panna cotty opatrně vyklopte z mističek a polijte je omáčkou s třešněmi. Podávejte pocukrované moučkovým cukrem a ozdobené lístečkem máty.
Více třešňových receptů na itesco.cz



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.