Čivava přežila množírnu a teď... Bloudila 14 dní v lese. Zhubla z pěti kilo na dva a půl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čivava přežila množírnu a teď... Bloudila 14 dní v lese. Zhubla z pěti kilo na dva a půl

Žluťák traumatické zážitky zahání vydatným spánkem.
Žluťák traumatické zážitky zahání vydatným spánkem. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, Eliška Vafková)

Jmenuje se Žluťák, jsou mu tři roky a ve svém dosavadním životě zatím zažil jen hrůzy množírny. Čivaví sameček, který se nyní zotavuje v psím hospici na Blanensku, navíc nedávno prožil další děsivý zážitek.

Kvůli neopatrnosti ženy, jež ho chtěla adoptovat, bloudil dva týdny v rozlehlém lese na Brněnsku. Ve hvozdu, kde přes noc padala teplota k nule. „Podle adopční smlouvy se s ním měla paní blíže poznat. Jenže sotva od nás odjela, šla hned na procházku. Žluťák se vyvlékl z postroje a zmizel v lese,“ řekla Aha! provozovatelka psího hospice v Bukovince Eliška Vafková.

Stal se zázrak

Neschopný opatřit si stravu, sám v neznámém prostředí, které nikdy nezažil. Mezitím vypuklo pátrání na sociálních sítích, letáčky visely v okolních vesnicích. „S každým dalším dnem jsme ztráceli naději. Mohl se stát kořistí lišky či výra, noci začaly být studené,“ řekla Vafková. Pak se stal zázrak. Nešťastné zvíře se zjevilo v lomu v Mokré před zraky zaměstnanců zdejší cementárny. Pohublého a unaveného Žluťáka vzali na vrátnici a přivolali pomoc. „Z pěti kilo zhubl na polovinu, jeho psychický stav byl hrozný,“ shrnula Vafková.

Konec adopce

Čivavák teď pospává, přibírá na váze a pookřívá. S adopcí je ale konec. „Po této zkušenosti zůstane už s námi,“ tvrdí Vafková. Žluťáka může těšit, že je v hospici jediným samcem, zbytek tvoří feny. I proto mu tady familiérně přezdívají Alipaša.

„Chlapi z cementárny se zachovali skvěle, odmítli i vypsanou odměnu pět tisíc, prý máme raději něco nakoupit pejskům.“, řekla Eliška Vafková, zakladatelka psího hospicu Dejte nám šanci.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.