Karel Gott (75) odmítá pomluvu: Bylo to jinak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Karel Gott (75) odmítá pomluvu: Bylo to jinak!

Karel Gott nikdy nikam nepsal.
Karel Gott nikdy nikam nepsal. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

Napsal Karel Gott po své emigraci v roce 1971 dopis tehdejšímu generálnímu tajemníkovi ÚV KSČ Gustávu Husákovi (†78)? „Není to pravda,“ řekl Aha! rezolutně zpěvák.

„Opakuji už po několikáté, že jsem Husákovi nikdy nepsal,“ zdůraznil Gott. „To je přece naprosto nelogické! Odejdu ze země, moc dobře vím proč, a potom píšu Husákovi a omlouvám se? No to je přece blbost,“ zlobí se Gott.

V Německu tehdy zůstal s bratry Štaidlovými a saxofonistou Felixem Slováčkem (71). V tehdejším Československu jim totiž jako tvůrcům populární hudby házeli klacky pod nohy. „Poté, co jsme odešli, nám Husák přes obchodní misi ve Frankfurtu vzkázal: Vraťte se! Potřebujeme vás! Žádné sankce nebudou! No a to byla přece výzva! Vrátili jsme se, i když jsme byli plni pochyb,“ vzpomíná Karel.

Po návratu Gott podstoupil audienci na ruské ambasádě. Tam mu tehdejší ambasador Červoněnko řekl: „Brežněv se spojil s Husákem. Vysvětlil mu, že vyhánět československé špičkové umělce z vlasti, je velmi špatná politika!“

Dopis napsal Oldřich Bukovský ze Supraphonu:  Měl prázdný papír s Karlovým podpisem!
V roce 2009 se Gottovi přihlásil Oldřich Bukovský, jehož otec stejného jména v roce 1971 zastával funkci předsedy stranické organizace ve vydavatelství Supraphon. Po uvolnění dokumentu z archivu StB Bukovský mladší několik dní váhal, pak se ale rozhodl zpěvákovi zavolat a vše vysvětlit.

„Můj otec byl tehdy v Supraphonu odpovědný za povolení, jež museli získat všichni umělci, kteří chtěli vycestovat do zahraničí. Výjezdní doložka měla ale termín návratu. Ten vypršel a nikdo se nevrátil. Táta mi vysvětlil, že s Gottem nebylo hnutí, že se vrátit nechce a tak jednal. Protože měl volný papír s Karlovým podpisem, napsal Husákovi dopis. Karel dopis tedy nikdy nepodepsal, nikdy ho nečetl, protože ho ani nestvořil. A proto o něm ani nevěděl,“ říká Bukovský.

Ukázka z dopisu
23. 7. Hamburg
Vážený soudruhu Husáku, obracím se na vás spolu s mými nejbližšími spolupracovníky s žádostí, kterou jsme již jednou adresoval ministru kultury a které zůstala prakticky bez odpovědi (...) Dovolte, abych zopakoval důvody, které vedly mě, stejně jako textaře Jiřího Štaidla a jeho bratra Ladislava k tomu, že jsme po ukončení našeho jarního turné v zahraničí neodjeli zpátky do své vlasti a písemně požádali o legalizaci našeho dalšího pobytu v cizině. (...)



Autor:  lbp,mir

Přečtěte si
jen123
25. 7. 2014 • 22:55

Za antichartu nevyšel vítězně jen Gott. Veškrnka také podepsala a jen co si začala s Havlem byla hned čistá jako lilie.

beladona
25. 7. 2014 • 22:43

Gott si dal vždycky pozor, aby nikoho nerozlobil.To bych mu nezazlívala, doba to musela být někdy strašná. Klacky pod nohy mu neházeli, ale je fakt, že volnou ruku k repertoáru úplně neměl.Ale zase smutnej z toho být nemusel.Když dokázal splichtit i takovou Včelku Máju .... Gott kecá.Je zajímavé, že za antichartu se po 89 pomalu lynčovalo, jen Gott vyšel vítězně, ihned se jakoby zapomnělo. Pane Gotte, chápu, že jste to neměl lehké, ale nedělejte ze mě hlupce.Ivaně bych vzkázala jasně a její mluvou, Ivano vypadni už z Primy, neumíš to, přiznej si to,..,

3dots
25. 7. 2014 • 19:44

V tehdejším Československu jim totiž jako tvůrcům populární hudby házeli klacky pod nohy... Aha, jen v letech 69-71 mu vyšlo 9 LP, z toho tuším 6 u Polydoru. 1967 Las Vegas. Náhled do ČSFD nabízí i přehled kinematografie. To jsou opravdu velké klacky pod nohy a ztížené uplatnění. Ve 30 letech takový mazák showbizu podepisuje prázdné listiny? A kdo byl ten angažovaný pán, co si v r. 75 vystřihl tu politickou agitku a vypadal úplně jako KG? Ale no ták, teď ještě tu o Karkulce.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.