Po stopách majora Zemana: Našli jsme loď do Hamburku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Po stopách majora Zemana: Našli jsme loď do Hamburku!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zahrála si titulní roli. Neobešel se bez ní téměř žádný záběr. Dnes je na odpis. Loď do Hamburku ze stejnojmenného případu majora Zemana skončila jako nepojízdný vrak!

Více než 40 let na ní zanechalo hodně velkou stopu. Nákladní loď, na které se odehrával děj případu z roku 1952, stojí zapomenutá v přístavu na pražském Smíchově. „Tenkrát už ta loď byla taky jetá,“ okomentoval její stav trefně Jiří Krampol (75), který na lodi strávil 6 natáčecích dní jako strojník Šimek.
Krampol trávil většinu natáčení ve strojovně v podpalubí, kde se staral o chod lodě. Dnes už se na místo svého působení nemohl podívat.

Z lodi zmizel kapitánský můstek a palubu pokryly zrezlé železné pláty, které zamezují přístup do podpalubí. Místo, kde se v seriálu při cestě z Hamburku do Prahy ukrýval Radek Brzobohatý (†79) jako západní agent, se změnilo k nepoznání.

Přestože se ve strojovně neodehrávaly žádné akční scény, pro filmaře patřily mezi nejnáročnější. Do stísněného prostoru se museli vejít jak herci, tak štáb v čele s režisérem Jiřím Sequensem (†85). „Naši to opravdu uměli,“ zavzpomínal Krampol při pohledu na trup loni, kde se strojovna ukrývala. A bylo až neskutečné, že i po letech s absolutní přesností označil místo, kde byla větrací okénka ze strojovny, ve které strávil většinu natáčení.

Loď do Hamburku (1952)
Vražda lodníka Berky (O. Lackovič) přivede policii k říční pašerácké stezce Hamburk – Praha. Pro transport svého agenta ji chce využít i západní rozvědka. Kriminalisté angažují ke spolupráci strojníka Šimka (J. Krampol), pašeráci jsou odhaleni, ale agent Bláha (R. Brzobohatý) uniká a stává se Zemanovou noční můrou... Tento díl nevychází ze skutečného případu.

Krycí jméno Sabina
Nenechte se zmást tím, že loď nebo spíše její torzo kotvící ve smíchovském přístavu nese jméno Sabina. Pod vrstvou bílého laku je dodnes patrný původní nápis ČSPLO MN 7312. Nákladních lodí tohoto typu bylo vyrobeno od roku 1960 do roku 1968 celkem 18 kusů. Všechny se plavily na celé labské trati i na přilehlých kanálech a některé po opravách a modernizacích slouží dodnes.


Jednonohý žebrák byl Čech!
Kromě námořníků a prostitutek byl »hamburský« přístav rájem žebráků. I to byl český kompars! „Při cestě tam jsme měli v Praze vzít do auta chlapa bez nohy. Jenže místo invalidy se k nám přiřítil frajer se slovy: To jsem já!" vzpomíná Krampol. "Když si pak na místě odmontoval nohu, tedy protézu, všechny tím překvapil," dodává s tím, že to byl mistr světa ve volejbale jako paralympionik.

Ze Šimka si utahoval Šimek!
Kvůli roli strojníka Šimka si z Jiřího Krampola dělal srandu jeho kolega ze Semaforu Miloslav Šimek (†85). „Slávek věděl, že jsem vyučený soustružníkem kovů. Jenže fór byl v tom, že jsem nic neuměl,“ svěřil deníku Aha! Krampol. A pak se smíchem dodal: „Pan mistr Čadek mi řekl, že mi ten výuční list dá. Ale jen tehdy, když mu dám čestný slovo, že to nikdy nebudu dělat!“

Autor:  mac,zej,tos

Přečtěte si
eisenbieger
12. 3. 2014 • 20:04

komunistickej brak , misto aby zalez s tou jeho zlodejkou ...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.