Jiří Klem hrál surového fotbalistu: Kvůli roli mu neprodali maso! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jiří Klem hrál surového fotbalistu: Kvůli roli mu neprodali maso!

Fotografie
Fotografie (internal)

Doplatil na seriálovou roli. Jiří Klem, který včera oslavil 70 let, hrál ve Třiceti případech majora Zemana hrubiána a surovce. „Nechtěli mi ani u řezníka prodat maso,“ postěžoval si po letech Klem.

Režisér Jiří Sequens (†85) přidělil Klemovi roli špičkového fotbalisty Vondry, který se ale chová hnusně ke své ženě. Hrála ji Gabriela Vránová (74). Z pokladny na nádraží se ztratí lístky a fotbalista svou ženu, která je pokladní, kvůli tomu málem dožene k sebevraždě. „Hned jsem pocítil následky. Manželka mě poslala na Vánoce pro maso a prodavačka mi ho napůl žertem napůl vážně odmítla prodat,“ vzpomíná Klem. „Ztratil jsem tehdy jako kvůli té roli agresivního neurvalce hodně sympatizantek,“ dodal herec.

Postava byla inspirovaná tehdejším slavným slovenským fotbalistou. Přitom herec má k fotbalu kvůli dávnému zranění odtažitý vztah. „V mládí jsem při kopané vběhl spoluhráči rovnou do rány. Od té doby mám problémy s páteří. Proto se koukám už jen na skutečně výjimečné zápasy, jinak fotbal raději vůbec nesleduju,“ konstatoval Klem. Na natáčení Zemana vzpomíná rád. „Užili jsme si hodně srandy. Vládla velmi kolegiální nálada a pohoda. A těší mě, že navzdory té dlouhé době jsou ještě naživu někteří pamětníci,“ usmívá se.

Romance
 o nenápadné paní: Z fotbalisty gauner!

Skutečná předloha epizody »Romance o nenápadné paní«, příběhu z roku 1956 se hodně blíží seriálové adaptaci. Na železnici doopravdy došlo v tomto období k rozsáhlé defraudaci. Jedna z pokladních odcizila jízdenky a rychlíkové příplatky a její kolegyně, neprávem obviněná, chtěla skutečně spáchat sebevraždu skokem pod vlak.

★ Nekradlo se v Praze, ale v České Třebové
Realita se lišila od 13. dílu Třiceti případů majora Zemana jen nepatrně. Jízdenky se neztratily v Praze, nýbrž v České Třebové.
Případ vyšetřoval major Václav Fürst, vedoucí vyšetřovatel skupiny Bezpečnosti na železnici, nikoli pražská kriminálka (o slavném detektivovi více v Nedělním Aha!).

★ Sedí jen góly,
jinak nic…
Druhou odchylkou je postava fotbalového reprezentanta. Tvůrci si vypůjčili pouze gólové statistiky tehdejšího skutečného fotbalisty. Tím, kdo dával dvě branky Maďarům na slavném Népstadionu a pak ještě Brazílii na Maracaná, byl Anton Moravčík (†65), útočník bratislavského Slovanu.
Fotbalistu Vondru v podání Jiřího Klema vykreslili navíc jako nevěrníka a násilníka. Vyznívá hodně negativně, jako padouch neštítící se násilí na ženách. Ve skutečnosti byl Moravčík nekonfliktní člověk a o tom, zda podváděl manželku, můžeme jen spekulovat…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.