Kdo byl Anton Moravčík? Unikl uranovým dolům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kdo byl Anton Moravčík? Unikl uranovým dolům!

Fotografie
Fotografie (internal)

Skvělý fotbalový útočník bratislavského Slovanu nastřílel 109 gólů v lize a 10 v reprezentaci. Nedostal bohužel příležitost na dvou světových šampionátech (1954 a 1958), přestože byl v širších reprezentačních výběrech. „Jedním z důvodů bylo, že jsem neuměl stlát postele. Je to absurdní, ale kritériem výběru byla i vojenská kázeň. Komu nezařezávaly po vojensku ustlané deky, ten nedostal potřebné body. A já s tím měl problém,“ svěřil se krátce před smrtí v roce 1996.

V knize Zdeňka Pavlise Klub ligových kanonýrů popisuje, jak se příprava odehrávala podle sovětského vzoru. Trenéři si každý čtvrtek zvali hráče na soustředění. Jednou útočníky, podruhé záložníky, pak zase obránce. Padesát hráčů se takhle nesmyslně protáčelo celý rok, jako kompletní tým se ale sešli až před velkými zápasy.

Ano, utekla mu velká mistrovství. Měla ale na druhé straně obrovské štěstí. V roce 1956 unikl kriminálu. Po soustředění ve Vídni byli čtyři hráči Slovanu zatčeni a odsouzeni za vyzvědačství. Státní bezpečnost potřebovala ukázat svoji moc. „Tegelhoff, Beňa, Steiner a Benedikovič byli obviněni ze špionáže. Měli předávat na Západ informace o přeletech vojenských letadel, počítali stíhačky. Byl to samozřejmě nesmysl.“ Dostali pět let! Benedikovič si tři roky odkroutil v jáchymovských uranových dolech. Moravčíkovi se aféra vyhnula, byl přece jen stálice reprezentačního kádru. A na konci kariéry, když se politická situace uvolnila, si ještě zahrál v australském Sydney (1964-66).

1952789:gallery:true:true

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.