VIP Prostřeno: Iva Janžurová a její čínské plněné taštičky
Z jídel připravovaných Ivou Janžurovou a Theodorou Remundovou jasně zabodovaly čínské taštičky s masem a zeleninou. Agáta Hanychová se úplně rozplývala. Prý něco tak dobrého dlouhou dobu nejedla! Každý chod je poněkud náročnější, ale práce se určitě vyplatí.
Krevetkové bábovičky s celerem
Potřebujete:
100 g oloupaných krevet • 1 malá mrkev • 4 růžičky brokolice • naložený celer v sladkokyselém nálevu • 1 bobkový list • 2 kuličky černého pepře • sůl • 250 g smetanového sýra typu lučina • 15 g práškové želatiny • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého křenu • pažitkové „fousy“ • měsíčky řapíkatého celeru • balzamikové glazé na ozdobu • 200 ml vody
Postup:
Krevety povaříme a pokrájíme na drobné kousky. Nadrobno nakrájenou mrkev, nadrobno nakrájené čtyři růžičky brokolice, sůl a koření povaříme ve vodě smíchané se sladkokyselým nálevem z nakládaného celeru a trochou soli. Vývar scedíme, zeleninu si odložíme. Vychladlý vývar smícháme se želatinou, necháme 15 minut nabobtnat. Poté směs mícháme a zahříváme asi na 60 stupňů ve vodní lázni, dokud se želatina zcela nerozpustí. (Nesmíme dopustit vyšší teplotu směsi, jinak nám potom želatina neztuhne.)
Směs vývaru a želatiny necháme lehce vychladnout, poté do ní přimícháme nakrájené krevety, zeleninu z vývaru, nadrobno pokrájený nakládaný celer a dvě třetiny smetanového sýru a nalijeme ji do silikonových formiček. Necháme zcela vychladnout a ztuhnout.
Zbytek smetanového sýru smícháme s křenem, formičky vyklopíme a směsí sýra a křenu zdobíme. Do báboviček můžeme na ozdobu zapíchnout pažitkové „fousy“, ozdobit je měsíčky řapíkatého celeru a zastříknout trochou balzamikového glazé.
Dýňová polévka s mrkví
Potřebujete:
• 1 dýně Hokkaidó (může být i oříšková, ale ta se loupe) • 4 - 6mrkví • 1 petržel • 1,5 cibule • 2 stroužky česneku • trochu sušeného zeleninového bujónu (nemusí být) • kousek másla • olivový olej • trochu smetany, • pažitka na ozdobu • pár kapek citronu na podtržení chuti • sůl
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky (dýně Hokkaidó se neloupe, pouze se zbaví jádřince). Na rozpálené směsi másla a olivového oleje orestujeme cibuli a česnek, poté přidáme další zeleninu, vše ještě chvilku restujeme. Zalejeme vodou, tak aby sahala zhruba do úrovně restované zeleniny, přidáme sůl a dle chuti trochu sušeného zeleninového bujónu. Vaříme do změknutí zeleniny. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Výsledný krém pokapeme pár kapkami citrónu, ozdobíme smetanou a pažitkou.
Čínské taštičky s masovo-zeleninovou náplní
Potřebujete:
Na těsto:
• 550 g hladké mouky • 250 ml teplé vody • 50 g mouky na vál
Na náplň:
• 300 g mletého hovězího masa • 100 g mletého vepřového masa • 1 pórek
• půl hlávky lehce povařeného menšího čínského zelí • 1 lžička sušeného zázvoru • sůl • 4 lžíce sójové omáčky • 8 lžic oleje • 1/8 l vody
Na omáčku:
• 1 díl sójové omáčky • 1 díl vody • ½ dílu octa • lisovaný česnek dle chuti • nadrobno pokrájená zelená část pórku
Postup:
Z vody a mouky vypracujeme těsto, které je třeba důkladně propracovat. Necháme je odpočinout a mezitím si vytvoříme náplň.
Mleté maso smícháme s nadrobno nakrájeným pórkem (část zelené natě si necháme do omáčky) a lehce uvařeným čínským zelím. Přidáme zázvor, sůl, sójovou omáčku, olej a vodu. Dobře promícháme.
Z těsta tvoříme válečky a ukrajujeme malé kousky. Z nich tvoříme malé placičky, které pak válečkem vyválíme na tenčí placky o průměru 6 - 7cm. Na střed takto vzniklé placky klademe lžičku náplně. Ručně tvoříme taštičku a hotové taštičky klademe stranou na pomoučený vál.
Větší počet hotových taštiček poklademe na rozpálený olej na pánvi. Opečeme do zlatova a zalejeme vodou – cca do půli taštiček – když se voda odpaří, znovu zalijeme. Přiklopíme poklicí a znovu čekáme, až se voda odpaří. Poté teplé podáváme, ochutíme omáčkou a s ní také servírujeme. Ideálně jíme hůlkami. K nim chutná následující salát.
Okurkový salát s kmínem
Potřebujete:
• 4 salátové okurky • 12 lžic oleje • 12 lžic octa • cukr dle chuti • 4 lžičky mletého kmínu • sůl
Postup:
Okurky oloupeme a nakrájíme na širší kolečka. Vytvoříme „trojitá“ kolečka – tzn., že dvakrát nakrojíme tenké kolečko a až potřetí zcela dokrojíme. Okurky smícháme se zálivkou ze zbylých ingrediencí. Necháme v lednici uležet.
Jablečný dortíček se žloutkovo-smetanovým krémem
Potřebujete:
• 6 velkých jablek • 1 mistička kostiček ananasu • 1 sáček vanilkového pudinku • trochu cukru • 1 balíček dětských piškotů
Na krém:
• 4 žloutky • 3 lžíce moučkového cukru • 250 g mascarpone • panáček italského mandlového likéru (amaretto) • skořice na posypání • javorový sirup a lístky máty na ozdobu
Postup:
Jablka oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Půlku dáme do hrnce a zalijeme vodou, posypeme trochou cukru a vaříme. Když jablka změknou, přidáme druhou část jablek a mističku ananasu. V troše vody rozmícháme pudink, který vlijeme do směsi a chvíli povaříme.
Do dortové formy poklademe piškoty, opatrně je naběračkou poléváme teplou ovocnou směsí, opět poklademe piškoty a polejeme zbytkem ovocné směsi. Necháme vychladnout a ztuhnout.
Mezitím si vytvoříme krém. Žloutky rozmixujeme v misce s moučkovým cukrem a trochou mandlového likéru. Za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni. Když směs zhoustne, vyjmeme z lázně a necháme zchladit. Poté smícháme s mascarpone.
Vychlazený dort potřeme krémem a zasypeme skořicí, necháme uležet. Podáváme ozdobené „cákanci“ javorového sirupu a lístky máty.