VIP Prostřeno: Iva Janžurová a její čínské plněné taštičky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VIP Prostřeno: Iva Janžurová a její čínské plněné taštičky

Iva Janžurová s dcerou Theodorou Remundovou
Iva Janžurová s dcerou Theodorou Remundovou (FTV Prima)

Z jídel připravovaných Ivou Janžurovou a Theodorou Remundovou jasně zabodovaly čínské taštičky s masem a zeleninou. Agáta Hanychová se úplně rozplývala. Prý něco tak dobrého dlouhou dobu nejedla! Každý chod je poněkud náročnější, ale práce se určitě vyplatí.

Krevetkové bábovičky s celerem

 Potřebujete:

100 g oloupaných krevet1 malá mrkev4 růžičky brokolicenaložený celer v sladkokyselém nálevu1 bobkový list2 kuličky černého pepřesůl250 g smetanového sýra typu lučina15 g práškové želatiny1 lžíce nastrouhaného čerstvého křenupažitkové „fousy“měsíčky řapíkatého celerubalzamikové glazé na ozdobu200 ml vody

Krevetkové bábovičky s celerem

Postup:

Krevety povaříme a pokrájíme na drobné kousky. Nadrobno nakrájenou mrkev, nadrobno nakrájené čtyři růžičky brokolice, sůl a koření povaříme ve vodě smíchané se sladkokyselým nálevem z nakládaného celeru a trochou soli. Vývar scedíme, zeleninu si odložíme. Vychladlý vývar smícháme se želatinou, necháme 15 minut nabobtnat. Poté směs mícháme a zahříváme asi na 60 stupňů ve vodní lázni, dokud se želatina zcela nerozpustí. (Nesmíme dopustit vyšší teplotu směsi, jinak nám potom želatina neztuhne.)

Směs vývaru a želatiny necháme lehce vychladnout, poté do ní přimícháme nakrájené krevety, zeleninu z vývaru, nadrobno pokrájený nakládaný celer a dvě třetiny smetanového sýru a nalijeme ji do silikonových formiček. Necháme zcela vychladnout a ztuhnout.

Zbytek smetanového sýru smícháme s křenem, formičky vyklopíme a směsí sýra a křenu zdobíme. Do báboviček můžeme na ozdobu zapíchnout pažitkové „fousy“, ozdobit je měsíčky řapíkatého celeru a zastříknout trochou balzamikového glazé.

 Dýňová polévka s mrkví

 Potřebujete:

1 dýně Hokkaidó (může být i oříšková, ale ta se loupe)4 - 6mrkví1 petržel1,5 cibule2 stroužky česnekutrochu sušeného zeleninového bujónu (nemusí být)kousek máslaolivový olejtrochu smetany,pažitka na ozdobupár kapek citronu na podtržení chutisůl

 

Dýňová polévka s mrkví

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky (dýně Hokkaidó se neloupe, pouze se zbaví jádřince). Na rozpálené směsi másla a olivového oleje orestujeme cibuli a česnek, poté přidáme další zeleninu, vše ještě chvilku restujeme. Zalejeme vodou, tak aby sahala zhruba do úrovně restované zeleniny, přidáme sůl a dle chuti trochu sušeného zeleninového bujónu. Vaříme do změknutí zeleniny. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Výsledný krém pokapeme pár kapkami citrónu, ozdobíme smetanou a pažitkou.

Čínské taštičky s masovo-zeleninovou náplní

Potřebujete:

Na těsto:

550 g hladké mouky250 ml teplé vody50 g mouky na vál

Na náplň:

300 g mletého hovězího masa100 g mletého vepřového masa1 pórek

půl hlávky lehce povařeného menšího čínského zelí1 lžička sušeného zázvorusůl4 lžíce sójové omáčky8 lžic oleje1/8 l vody

Na omáčku:

1 díl sójové omáčky1 díl vody½ dílu octalisovaný česnek dle chutinadrobno pokrájená zelená část pórku

 

Čínské taštičky s masovo-zeleninovou náplní a okurkový salát

Postup:

 Z vody a mouky vypracujeme těsto, které je třeba důkladně propracovat. Necháme je odpočinout a mezitím si vytvoříme náplň.

 Mleté maso smícháme s nadrobno nakrájeným pórkem (část zelené natě si necháme do omáčky) a lehce uvařeným čínským zelím. Přidáme zázvor, sůl, sójovou omáčku, olej a vodu. Dobře promícháme.

 Z těsta tvoříme válečky a ukrajujeme malé kousky. Z nich tvoříme malé placičky, které pak válečkem vyválíme na tenčí placky o průměru 6 - 7cm. Na střed takto vzniklé placky klademe lžičku náplně. Ručně tvoříme taštičku a hotové taštičky klademe stranou na pomoučený vál.

Větší počet hotových taštiček poklademe na rozpálený olej na pánvi. Opečeme do zlatova a zalejeme vodou – cca do půli taštiček – když se voda odpaří, znovu zalijeme. Přiklopíme poklicí a znovu čekáme, až se voda odpaří. Poté teplé podáváme, ochutíme omáčkou a s ní také servírujeme. Ideálně jíme hůlkami. K nim chutná následující salát.

Okurkový salát s kmínem

Potřebujete:

4 salátové okurky12 lžic oleje12 lžic octacukr dle chuti4 lžičky mletého kmínusůl

 Postup:

Okurky oloupeme a nakrájíme na širší kolečka. Vytvoříme „trojitá“ kolečka – tzn., že dvakrát nakrojíme tenké kolečko a až potřetí zcela dokrojíme. Okurky smícháme se zálivkou ze zbylých ingrediencí. Necháme v lednici uležet.

Jablečný dortíček se žloutkovo-smetanovým krémem

Potřebujete:

6 velkých jablek1 mistička kostiček ananasu1 sáček vanilkového pudinkutrochu cukru1 balíček dětských piškotů

Na krém:

4 žloutky3 lžíce moučkového cukru250 g mascarponepanáček italského mandlového likéru (amaretto)skořice na posypáníjavorový sirup a lístky máty na ozdobu

 

Jablečný dortíček se žloutkovo-smetanovým krémem

Postup:

Jablka oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Půlku dáme do hrnce a zalijeme vodou, posypeme trochou cukru a vaříme. Když jablka změknou, přidáme druhou část jablek a mističku ananasu. V troše vody rozmícháme pudink, který vlijeme do směsi a chvíli povaříme.

Do dortové formy poklademe piškoty, opatrně je naběračkou poléváme teplou ovocnou směsí, opět poklademe piškoty a polejeme zbytkem ovocné směsi. Necháme vychladnout a ztuhnout.

Mezitím si vytvoříme krém. Žloutky rozmixujeme v misce s moučkovým cukrem a trochou mandlového likéru. Za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni. Když směs zhoustne, vyjmeme z lázně a necháme zchladit. Poté smícháme s mascarpone.

Vychlazený dort potřeme krémem a zasypeme skořicí, necháme uležet. Podáváme ozdobené „cákanci“ javorového sirupu a lístky máty.

Facebook recepty:gallery:false:false:false

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.