VIP Prostřeno: Miroslav Etzler a jeho rýže tří barev s krevetami
Miroslav Etzner je podle kolegů lepší kuchař než herec! Hosty zaujal středomořskou a asijskou kuchyní. Sestavil tříchodové a chutné menu zakončené dezertem z borůvek a mascarpone.
Slávky po francouzsku s bagetkou
Potřebujete:
slávky • olivový olej • šalotka • cherry rajčata • česnek • bílý pepř • bobkový list • čerstvý tymián • petrželka • citronová šťáva • 300–400 ml kvalitního bílého vína • zeleninový vývar • bageta k podávání
Postup:
Slávky vložíme do misky s vlažnou vodou a necháme ponořené alespoň 15 minut. V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, omytá a rozpůlená cherry rajčata a česnek. Restujeme. Přidáme bílý pepř, bobkový list, tymián a přilijeme 3-4 dcl vína a trošku zeleninového vývaru. Přikryjeme a dusíme. Nakonec přidáme do hrnce slávky, opět přikryjeme pokličkou a dusíme ještě 6 minut. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a ochutíme citronem. Podáváme s bagetou.
Thajské krevety s rýží tří barev
Potřebujete:
loupané čerstvé nebo mražené krevety • 1 balení baby špenátu • 1 mrkev • 1 balení paprik – trikolora • hlíva ústřičná • jarní cibulka • kešu oříšky • zelené chilli (podle chuti – je ostré) • 1 kokosové mléko • bazalka • olivový olej • zeleninový výva • rýže tří barev pro 4 osoby
Postup:
V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme mrkev nakrájenou na kousky a chvíli smažíme. Přidáme nakrájenou červenou, žlutou a oranžovou papriku, krevety, nakrájené kešu oříšky a trošku zeleninového vývaru. Dál vaříme. Nakrájíme na kousky jarní cibulku a houby a přidáme ke směsi. Omyjeme špenát, část přidáme do pánve spolu se zeleným chilli. Množství podle toho, jak moc chceme mít jídlo pálivé. Do pánve vložíme zbytek špenátu, počkáme, až sníží objem, a pokrm zalijeme kokosovým mlékem. Povaříme. Nakonec směs posypeme nakrájenou bazalkou a již dále nevaříme.
Na hrnek rýže tří barev dáme 2 a půl hrnku vody a vaříme pod pokličkou asi 20 až 25 minut.
Borůvky s mascarponovým krémem a čokoládou
Potřebujete:
3 balíčky borůvek • 1 mascarpone • 1 zakysaná smetana • 2 vanilkové cukry • čokoláda na nastrouhání
Postup:
Borůvky omyjeme a nasypeme do čtyř připravených misek, ve kterých budeme dezert podávat. V míse smícháme mascarpone se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Hotovou směs navrstvíme na borůvky v miskách. Čokoládu nastrouháme a ozdobíme jí vrch dezertu.