Jirásková umírala v bolestech (†81): Lékaři jí protrhli střeva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jirásková umírala v bolestech (†81): Lékaři jí protrhli střeva!

Poslední potáhnutí z cigarety...
Poslední potáhnutí z cigarety... (Foto Aha! – David Malík, Vlaďka Hradská, ara)

Každý si teď klade otázku - proč? Proč zemřela tak brzy, když v rodině mají dlouhověkost? Až teď se ukazuje, že filmová a divadelní legenda Jiřina Jirásková (†81) zemřela pravděpodobně kvůli obrovské chybě lékařů! Při vyšetření před čtyřmi roky jí totiž protrhli střevo. Od té doby měla herečka vážné zdravotní problémy, které její organismus natolik vyčerpaly, že už nechtěla žít. Její přání se splnilo v pondělí...

Vše začalo v roce 2008, kdy do té doby zdravá a vitální Jirásková přišla na vyšetření k lékaři kvůli osteoporóze (choroba, která se projevuje řídnutím kostní tkáně). „Po vyšetření jsem u špitálu nasedla do auta, ale probudila se o tři dny později, v téže nemocnici. Měla jsem totiž následkem onoho vyšetření proděravělé střevo. Tak přišla první operace. Před tím mi skoro nic nebylo,“ vyprávěla před časem Jirásková.

Jenže právě tzv. perforace stála za jejími problémy v dalších letech. Musela např. na operaci kvůli výrůstkům na střevech a pak došlo k dalšímu protržení. To jí na podzim 2009 málem stálo život!

Záchranáři tehdy Jiráskovou přivezli na sál ve velmi vážném stavu. Po úspěšném zákroku pak lékaři herečku týden udržovali v umělém spánku. To, že by za další proděravění střev mohlo jejich pochybení, tehdy odmítli. „Ale musím se kát. Jsem totiž velmi silný kuřák a to zanechalo stopy na mé střevní stěně,“ řekla tehdy herečka v rozhovoru pro iDnes.

Jiřina za více než čtyři roky prodělala šest operací. Kromě střev také podstoupila dvě operace kýly a totální endoprotézu. Není divu, že šest narkóz tělo stárnoucí dámu vysílilo. Chřadla a přestávala mít chuť do života, přestože v rodině mají dlouhověkost. Vždyť její maminka odešla na onen svět, když jí bylo 98 let.

Poslední potáhnutí z cigárka

Jiřinka kouřila. Dlouhá léta. I to se zřejmě podepsalo na jejím zdravotním stavu. Přesto se tohoto nešvaru nechtěla vzdát. I v nejtěžších chvílích si ráda zapálila tenkou cigaretkou »slimku« nebo doutníček. Ve spojení s kvalitním koňakem to pro ni byl velký požitek. „Říkala, že radši umře, než aby se ho vzdala,“ svěřili se její přátelé.

Tak moc jí bylo zle: Píchali jí morfioum!

Jiřina Jirásková (†81) měla v posledních týdnech před smrtí velké bolesti. Podle informací Aha! jí jezdili lékaři z vinohradské nemocnice píchat přímo domů utišující injekce. „Pokud vím, tak jí píchali morfium. Bylo jí velmi špatně,“ řekla nám známá Jiráskové. Podle ní byly zdravotní problémy herečky spojené s letitým onemocněním trávicího traktu. Co je to za látku? Morfium nebo také morfin je látka získávaná ze surového opia. Je silně návykový, podává se k tlumení nesnesitelných bolestí po úrazech, operacích, infarktu či rakovině, když ostatní přípravky selžou.

Co bude s dědictvím?

Zařízení obecního bytu na Vinohradech, peníze na účtech a francouzský buldoček Amálka. Veškerý majetek i peníze by měly připadnout ošetřovatelce Janě, která se o Jiřinu celá léta starala. Jiřinka cítila, že jsou její dny na tomto světě sečteny, a proto stihla majetek rozdělit. O půlce vily v Malenicích na Šumavě ale ještě není zcela rozhodnuto. „Teď ji obývá syn Zdeňka Podskalského. A teď jenom doufá, že se dodrží dohoda, kterou domluvila Jiřina ještě za života jeho otce, a to, že po její smrti připadne její polovina synovi Zdeňkovi a jeho dětem,“ řekla Aha! kamarádka herečky a její slova potvrdil i sám Podskalský mladší. „Ona se zavázala slibem, že vila zůstane v naší rodině,“ uvedl.

Rozloučení s Jiráskovou: Z divadla k životní lásce!

Už teď je jasné, že Divadlo na Vinohradech bude v pátek praskat ve švech. Právě tam totiž proběhne poslední rozloučení s Jiřinou Jiráskovou. „Smutečně vyzdobené hlediště bude veřejnosti přístupno od 10 do 12 hodin,“ oznámila mluvčí divadla Zuzana Paulusová. V sobotu 19. ledna by pak měli herečku pochovat v jihočeských Malenicích – do hrobky jejího životního partnera Zdeňka Podskalského. Přáním Jiřinky také bylo, aby spolu s ní uložili do hrobky i urnu s ostatky její maminky, kterou měla do svého pondělního skonu vystavenu ve svém bytě. V pondělí 14. ledna ve 14 hodin pak v Praze proběhne zádušní mše v Chrámu Matky Boží před Týnem.



Přečtěte si
ivuska1
10. 1. 2013 • 20:04

velky obdiv

bobosa
10. 1. 2013 • 10:38

To uz nemate o cem psat??? proc kdyz nekdo zemre tak plnite bulvár o mrtvejch..je to ubohost..asi uz vam dochazi fantazie co?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.