PROSTŘENO - Eva urazila hosty: Jsou to burani! +RECEPTY
Pondělní hostitelka Eva má sebevědomí na rozdávání, jinak je na tom ovšem s kuchařskými schopnostmi. Nad konkurenci se povyšuje, protože je přesvědčená o tom, že v její luxusní kuchyni vznikají jen prvotřídní lahůdky.
Eva si přála výhradně pánskou společnost, aby se vyhnula závistivým ženským. Moc dobře ví, o čem mluví, protože důvod k závisti se vždycky najde. Eva si totiž uměla dobře vybrat přítele, který vlastní na Vinohradech rozlehlý podkrovní byt rovnou se dvěma pokoji pro hosty disponujícími vlastní koupelnou. K její smůle ale na večeři dorazí Dušan v doprovodu tří dam.
„Určitě je to něco netradičního, něco, co nemaj, něco s čím se možná ani nesetkali,“ prohlásila Eva hrdě o svém království. Okázalost ale všem nebyla po chuti a hosté její domácnost označili za neosobní.
Svou výjimečnost chtěla Eva prokázat už při předkrmu, když připravila kanapky a potutelně se bavila tím, že si hosté nad jejím menu budou lámat hlavu. „Asi nebudou vědět, co to je, je to přece jen odborný gastronomický výraz. Ale jestli si to budou spojovat s kanapem, jsou to fakt burani,“ odsoudila Eva konkurenci. A na kanape opravdu došlo. Při svých úvahách se k němu dostala Tereza i Marcela. „Byly to jednohubky, které dělám narychlo kamarádů,“ zjistila zklamaně Monika.
Aplausu se Eva nedočkala ani při servírování panenky, kterou naložila do bylinek vypěstovaných na terase s výhledem na celou Prahu. Zradilo ji totiž listové těsto, do níž ji zabalila. Při flambování ananasu nešetřila cukrem a výsledek byl tak sladký, že se nenašel jediný odvážlivec, který by po sobě nechal prázdný talíř.
Pondělní hostitelka doufá, že získá více než 30 bodů. Jak se ale v hodnocení projeví tolik obávaná závist? Eva se totiž bez výhry ve výši 40 tisíc korun očividně obejde.
UVAŘTE SI EVINO MENU!
Kanapky
Tmavé kanapky s rukolou a sušenými rajčaty
Ingredience:
1 tmavá cereální bageta
100 g Nivy
1 svazek rukoly
1 balení sušených rajčat
Postup:
Sušená rajčata naložená v oleji necháme okapat. Poté rozkrájíme bagetu na zhruba půlcentimetrová kolečka, která zakápneme odkapaným olejem z rajčat. Navrch natrháme kousek rukoly a hezky ji zatížíme plátkem sušeného rajčete. Ozdobíme hoblinami Nivy.
Světlé kanapky s mrkvovou pomazánkou a limetkou
Ingredience:
1 světlá bageta
200 g Lučiny
2 větší mrkve
1 limetka
špetka soli
1 sáček oliv s papričkou
Postup:
Připravíme mrkvovou pomazánku. Smícháme Lučinu s nastrouhanou mrkví a šťávou z půlky limetky (kdo má radši kyselejší, může vymačkat i celou) a dochutíme solí. Poté rozkrájíme bagetu na zhruba půlcentimetrová kolečka a natřeme na ně pomazánku. Ozdobíme rozpůlenou olivou.
Melounové kanapky se sýrem
Ingredience:
1 vychlazený červený meloun
100 g balkánského sýra
Postup:
Meloun nakrájíme na centimetrové plátky, z nichž vykrajovátkem vytvoříme kolečka či hvězdičky. Ozdobíme kostičkou sýra, kterou připíchneme párátkem.
Paprikové kanapky s cibulkou – perlovkou
Ingredience:
1 veka
50 g másla
100 g paprikového salámu
50 g ementálu
1 nakládané okurčičky
1 sklenice cibulek perlovek
Postup:
Z veky vykrojíme kolečka a namažeme máslem. Plátek paprikového salámu nařízneme, stočíme do kornoutku a položíme na veku. Do kornoutku dáme kousek ementálu (třeba v podobě vykrojeného srdíčka), na něj dva plátky okurky a jednu cibulku. Vše propíchneme párátkem.
Lososové kanapky
Ingredience:
1 salátová okurka
100 g uzeného lososa
1 limetka
1 svazeček kopru
1 miska vlastního hořčičného dresinku (sůl, pepř, olivový olej, hořčice, worcester).
Postup:
Okurku nakrájíme na plátky, položíme na ni smotaný plátek uzeného lososa a plátek limetky. Pokapeme dresinkem a vše ozdobíme koprem.
Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 1–2 hodiny
Recipe category: bez vaření / předkrm / ryby
Marinovaná vepřová panenka pečená v máslovém těstě s bylinkami, houbami a slaninou, servírovaná s listovým špenátem
Ingredience:
Marináda:
5 lžic olivového oleje
1 citron na šťávu
3 bobkové listy
1 lžička soli a pepře
Směs na obalení:
100 g jemně krájené anglické slaniny
100 g másla
150 g čerstvých hub
1 drobně nakrájená cibule
10 snítek nasekané petrželové nati
1 lžička tymiánu
1 lžička soli a pepře
1 lístkové těsto
1 vejce
1 balení čerstvého listového špenátu
5 špalíčků vepřové panenky
Postup:
Špalíčky vepřové panenky několik hodin marinujeme. Přísady na obalení restujeme do jemné mazanice, kterou rozmixujeme a poté natřeme na maso. Takto připravené panenky balíme do proužků listového těsta, které vineme jako kremrole. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě 20 minut při teplotě 170 °C. Před servírováním porce příčně rozřízneme a doplníme ochuceným listovým špenátem.
Teplota: 170 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / pečení / marináda
Flambovaný čerstvý ananas s čokoládovou zmrzlinou
Ingredience:
1 ananas
50 g pískového cukru
50 g másla
1 lžíce medu
5 kulatých piškotů
1 čokoládová zmrzlina
10 lístků čerstvé máty rum
Postup:
Čerstvý ananas očistíme, nakrájíme na kolečka a vypícháme středy. Na pánvi zkaramelizujeme cukr, přidáme máslo, med a podusíme plátky ovoce. Horký ananas dáme na talíře. Do středů vkládáme piškot, který pokryjeme kopečkem zmrzliny. Zmrzlinu zdobíme mátou. Před servírováním flambujeme rumem.
Teplota: 100 °C + flambování
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: moučník / vaření