PROSTŘENO u Jakuba: Je to na zes*ání, tvrdí Alois +RECEPTY
Alois se opět u stolu projevil jako hulvát a Jakobovo pracně vytvořené menu odsoudil svým hospodským slovníkem. „To si zase budu muset dát večer klobásu,“ prohlásil zklamaně řezník odmítající v kuchyni jakékoliv experimenty.
Jakub si dal na své hostině hodně záležet, ale nepočítal s tím, že se u jeho stolu objeví Alois, jemuž se příčí zelenina i dezerty. Jediné maso z jeho čtyřchodového menu představoval tuňák, jímž Alois opovrhoval už o den dříve u Matěje.
„Já si myslím, že je to tak na zes*ání toto,“ reagoval nevděčný host po odhalení předkrmu, do něhož Jakub zapekl cuketu, rajče, žampion a mozzarellu. Aloisovi se navíc nezdály houby, které nebyly zbavené slupky. „Táhne se to jako sopel,“ pohoršoval se, a na závěr přišel s objevnou myšlenkou: „Teplý předkrm mi nechutnal, protože nebyl teplý. Byl spíš vlažný.“
Další šok na něj čekal později, když Jakub tuňáka podával s vanilkovou kaší a citrusovým pyré, které bylo podle Aloise »kyselé jak sviňa«. Toto zpestření neocenil ani Matěj a citrusové pyré ze svého steaku seškrábal.
Zvedne hostům náladu ochutnávka vín? To sotva, protože oblíbenou odrůdou Aloise je »krabičák« a nezletilý Matěj má alkohol ještě zapovězený. Dokáže Jakub ustát své zklamání? Sledujte Prostřeno na Primě!
UVAŘTE SI JAKUBOVO MENU!
Zeleninový salát
Ingredience:
5 rajčat
1 okurka
1 lžíce bylinkového dresinku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa
1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Zeleninu nakrájíme a smícháme s ušlehaným dresinkem.
Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Recipe category: bez vaření / předkrm / salát
Smažené a pečené rajče a cuketa, žampiony s mozzarellou a rajčatovou omáčkou
Ingredience:
4 rajčata
1 cuketa
5 žampionů
2 mozzarelly
1 rajčata v konzervě
3 stroužky česneku
hrst bazalky
0,5 lžičky soli
špetka pepře
Postup:
Rozkrájíme cuketu, mozzarellu, rajčata a žampiony na plátky. Mezi dva
kousky zeleniny dáme vždy plátek sýra, končíme žampionem. Všechnu
zeleninu osmažíme na pánvičce a po naskládání na sebe dáme zapéct.
Polijeme rajskou passatou z plechovky, kterou ještě tepelně upravíme a
dochutíme.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká/ italská
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: předkrm/ restování / zapékání
Vanilková kaše a tuňák, citrusové pyré, fazolové lusky ve slanině
Ingredience:
5 filetů z tuňáka
1 kg brambor
200 ml mléka,
1 vanilka
1 majonéza
1 citron
1 pomeranč
500 g fazolových lusků
200 g anglické slaniny
Postup:
1. Z uvařených brambor a horkého mléka ušleháme bramborovou kaši a
přidáme do ní vanilku.
2. Pět tuňákových filetů obalíme ve směsi hladké mouky, bylinek a
sezamových zrníček, osolíme, opepříme a osmažíme na oleji na pánvi.
3.Majonézu a šťávu z citronu a pomeranče smícháme a získáme pyré na
dochucení ryby.
4. Fazolové lusky zabalíme do slaniny a necháme zapéct v troubě.
Teplota: 160 a 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / marináda / příloha / ryby / restování / vaření
Krém karamel
A další krém, tentokrát francouzský. Ti mladí chlapci se ale cítí…
Ingredience:
5 vajec
0,5 l mléka,
150 g cukru,
1 vanilka
1 citron
1 hotový karamel
Postup:
1. Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr.
2. Vajíčka vyšleháme s cukrem. Litr mléka s citronovou kůrou a vanilkou
přivedeme k varu. Necháme chvíli odstát a vychladnou tak na 80 stupňů, aby
se vejce nesrazila. Vyšlehaná vejce s cukrem smícháme se směsí mléka,
citronu a vanilky.
3. Spodek formy vyplníme asi 0,5 cm tlustou vrstvou hotového karamelu a
vlijeme smíchanou směs vyšlehaných vajec a uvařeného mléka s vanilkou a
citronovou kůrou. Pečeme hodinu při 160 stupních ve vodní lázni!
4. Necháme vychladnout a v lednici ztuhnout alespoň půl dne.
Teplota: 80 a 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: francouzská
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 1–2 hodiny
Recipe category: chlazení / moučník / vaření