PROSTŘENO: Řezník Alois nezná tuňáka ani mango! + RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

PROSTŘENO: Řezník Alois nezná tuňáka ani mango! + RECEPTY

Alois se omezuje na nabídku řeznictví
Alois se omezuje na nabídku řeznictví (TV Prima)

V úterý prostírá teprve sedmnáctiletý Matěj, který se přesvědčí, jak nevděčným hostem je řezník Alois. Jeho gurmánské obzory jsou totiž velmi omezené a nabízet mu jakoukoliv specialitu se nevyplácí.

 

Alois měl Matěje už od počátku za slabého soupeře a jeho honosně znějící menu mu bylo k smíchu. Nejspíš se tím snažil zatajit fakt, že většinu ingrediencí nikdy neochutnal. Jak se ale zavděčit někomu, kdo si jako ideální předkrm představuje vajíčko natvrdo?

Okurky plněné česnekovým krémem bral Alois jako špatný vtip, ale předkrm nakonec snědl bez zbytečných řečí. Ty si nechával až na hlavní chod. „Ten tuňák byl nedodělaný, salát mi vůbec nešmakoval, měl nějakou divnou chuť.“ Tu divnou chuť způsobila rukola, kterou Alois nejspíš nikdy nejedl stejně jako tuňáka. Není totiž v nabídce řeznictví.

Novinkou pro něj byla i panna cotta, již si spojoval s Karlem Gottem a v závěru překvapil svým dalším odhalením: „Nikdy jsem to neměl, to mango.“ Vymazlenému servírování Alois pochopitelně nevěnoval pozornost. Podstatně větší dojem udělalo na Mirku. „Ani v drahém hotelu by se za to nemuseli stydět,“ pochválila snahu hostitele.

Nakolik nespokojený Alois ovlivní Matějovo bodování? Sledujte Prostřeno na Primě!

UVAŘTE SI MATĚJOVO MENU!

Okurky plněné česnekovým krémem

Ingredience:

2–3 středně velké salátové okurky

200 g nastrouhaného sýru

50 g šunky

2–3 lžíce majonézy

3 lžíce zakysané smetany

3–4 stroužky česneku

špetka mletého pepře

0,25 lžičky soli

pažitka na ozdobení

Postup:

Okurky omyjeme, oloupeme tak, aby byly proužkované, a nakrájíme i se

slupkou na válečky 3 až 4 cm dlouhé a lžičkou vydlabeme střed. V misce

rozmícháme sýr, šunku (nakrájenou na nudličky), majonézu, smetanu a

prolisovaný česnek. Podle chuti osolíme a opepříme. Směsí naplníme

vydlabané okurky, ozdobíme je pažitkou a podáváme s pečivem.

Teplota: 0 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: mezinárodní

Doba přípravy: 30–60 minut

Recipe category: bez vaření / chlazení / předkrm



Tuňák, brambory ve slupce, salát


Ingredience:

600 g tuňáka

100 g rukoly

1 pomeranč

75 ml citronové šťávy

3 stroužky česneku

50 ml olivového oleje

0,5 kg brambor ve slupce

10 cherry rajčátek na ozdobu

0,5 lžičky soli

špetka pepře

Postup:

1. Brambory ve slupce důkladně omyjeme a dáme vařit přibližně na 45 minut

do osolené vody.

2. Mezitím si uděláme zálivku na salát a tuňáka. Citronovou šťávu, olivový

olej a prolisovaný česnek rozmícháme, přidáme špetku nastrouhané kůry z

pomeranče a vše důkladně promícháme.

3. Rukolu omyjeme, naaranžujeme na talíř a polijeme zálivkou. Vedle

naservírujeme porci brambor, přidáme měsíček pomeranče a na salát

položíme osoleného a opepřeného osmaženého tuňáka. Přidáme 2 až 3

cherry rajčátka na ozdobu.

Teplota: 160 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: mezinárodní

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: hlavní chod / marináda / příloha / salát / ryby / restování /

vaření



Panna cotta

Tradiční italské smetanové pohlazení, při jehož přípravě se neobejdeme

bez želatiny a ovoce.

Ingredience:

500 ml smetany na šlehání

100 ml mléka

75 g cukru

8 plátků želatiny

10 kousků ovoce (jahody) nebo lžíce zavařeniny

máta

moučkový cukr na ozdobu

Postup:

Smetanu, mléko a cukr dáme do kastrolu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.

Mezitím rozmočíme plátky želatiny a necháme je nabobtnat. Změklou a

důkladně vymačkanou želatinu přidáme do kastrolu a ještě chvíli povaříme

(dle návodu na želatině). Nalijeme do formiček. Necháme zchladnout a

ztuhnout tři hodiny v ledničce, poté vyklopíme a zdobíme ovocem dle fantazie.

Teplota: 100 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: italská

Doba přípravy: 30–60 minut

Čas vaření: do 30 minut

Recipe category: moučník / vaření / chlazení



Přečtěte si
qwertina
26. 10. 2011 • 19:54

qwertina
26. 10. 2011 • 19:53

Alois je peknej BURAN !!!

fizi
26. 10. 2011 • 14:55

je negramotnej,stupidní blb,uráží lidi,kteří se snaží,aby u nich chutnalo.Ještě neochutná a už remcá,prostě de.bil.Jsem zvědav na jeho vaření,myslím,že zákusek bude z prejtu.

bobina
25. 10. 2011 • 14:44

přímo ukázkový. Je ale spíš k politování,protože on prostě od toho řeznického špalku daleko nevidí.Ale od drben co mu chodí kafrat rozumy do masny je namachrovaný jak blázen, nebo že by to měl vrozené????.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.