Tajemství Picassova obrazu aneb Co ukrývá dílo za 2,1 miliardy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemství Picassova obrazu aneb Co ukrývá dílo za 2,1 miliardy

 (EPA, ara)

Obraz Nahá v sochařském ateliéru, jehož autorem je španělský malíř Pablo Picasso (1881 – 1973), byl vydražen v úterý v newyorské aukční síni Christie´s za rekordní 2,1 miliardy Kč. Kupec je neznámý, podle některých obraz koupil ruský oligarcha, podle druhých majitel galerie Steve Cohen. Dílo je ale zajímavé nejen svou závratnou cenou. Mistr do obrazu své tajné milenky a múzy Marie-Therese Walterové (1909 – 1977) zašifroval i několik tajných a přísně střežených faktů ze svého milostného života.

  1. Hledící Picasso
    Pokud se podíváte pozorně, uvidíte Picassův nos a rty, které se částečně skrývají za modrým závojem. Autor tak chtěl vyjádřit svůj utajovaný poměr s múzou.
  2. Theresina busta
    Nad tělem je zobrazena Theresina busta na klasickém piedestalu – důkaz toho, že si jí umělec velmi vážil. Bustu své milenky dokončil Picasso rok před namalováním obrazu. Podle expertů ji namaloval také proto, aby se pochlubil a poukázal na své výjimečné nadání.
  3. Lístky milenců
    Vášeň k Marii-Therese symbolizují velké zelené listy filodendronu, domácí květiny, jejíž název znamená »květina lásky«. Picasso měl filodendron ve své koupelně, vyrostl do takových rozměrů, že často říkal, že jej zahubí.
  4. Tmavé pruhy
    Proč Mistr namaloval přes Theresino nahé tělo dva pruhy, zůstává i nadále záhadou. Někteří experti tvrdí, že šlo o vyjádření jejího podřízeného postavení v posteli.
  5. Zakázané ovoce
    U loktu milenky namaloval Picasso tác s jablky – ty jsou už od vzniku bible symbolem zakázaného ovoce a sexuální vášně.
  6. Poloha dívky
    Marie-Therese je namalována téměř ve své životní velikosti v Picassově oblíbené barvě lila. Smyslná dívka spí. Takto zobrazoval ženy nejraději, byl posedlý pocitem vlastnictví.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.