Herečka Mandlová (†81) - Adině by bylo 100 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Herečka Mandlová (†81) - Adině by bylo 100 let!

Mandlová v dobách své největší slávy.
Mandlová v dobách své největší slávy. (Aha! – Alexandr Malachovský, Marek Hofman, ara)

Byla překrásnou hvězdou českého stříbrného plátna, obdivoval ji Oldřich Nový i Hugo Haas a dodnes zůstává nesmrtelnou legendou. Život herečky Adiny Mandlové připomíná unikátní výstava, která se dnes otevírá v muzeu v Mladé Boleslavi ke 100. výročí jejího narození. Potrvá až do 14. března.

Střevíčky
Všechny slavné české herečky 30. let si potrpěly na kvalitní a originální střevíčky. V oblibě byla hlavně pařížská móda. Střevíce na večer jsou vyrobeny z hedvábného atlasu a ozdobeny korálky a štrasem.

Kliknutím zvětšete

Plakát ke Kristiánovi
Romantická komedie z roku 1939 patří k nejlepším snímkům Adiny Mandlové. Filmového partnera jí hrál Oldřich Nový. Kristián se natáčel pouhých 23 dní. Je znám honorář, který za film dostal Nový. Bylo to 20 tisíc Kčs.

Kliknutím zvětšete

Stříbrná pudřenka
Luxusní stříbrná pudřenka a pouzdra na rtěnky byly zhotoveny na zakázku. Nezbytnou výbavou slavné filmové herečky té doby byla právě pudřenka, výrazná rtěnka, tužka na obočí a nalepovací řasy, které vykouzlily svůdný pohled.

Kliknutím zvětšete

Šaty pro divadelní roli
Mezi nejcennější exponáty výstavy patří šaty, ve kterých si Adina zahrála v roce 1943 v pražském Divadle na Vinohradech. Po válce už se na české jeviště nevrátila.

Kliknutím zvětšete

Pikantnosti z jejího života
  • Ve francouzském penzionátu se v 17 letech seznámila s umělcem, se kterým otěhotněla. Poté šla na potrat.
  • Byla milenkou herce Huga Haase i Oldřicha Nového.
  • Pokusila se o sebevraždu.
  • Léčila se s tuberkulózou.
  • Byla třikrát vdaná, naposledy velmi šťastně za homosexuálního módního návrháře Bena Pearsona.
Rozprášili ji na louce!

Kliknutím zvětšeteMálokdo by řekl, že na rozptylové loučce u hřbitova v jihočeské Blatné skončila nejslavnější hvězda prvorepublikového filmu herečka Adina Mandlová, vlastním jménem Jarmila Mandlová (†81). Hvězda, která zazářila ve filmech jako Kristián, Mravnost nade vše či Noční motýl, zemřela v roce 1991 jako prostá důchodkyně v nemocnici v Příbrami, kam byla převezena ze zámku Dobříš. „Protože z příbramské nemocnice se jezdili zesnulí pálit k nám do Blatné, skončila zde i paní Mandlová. Nikoho neměla, a tak je rozptýlena támhle u stromu. Málokdo ví, že právě tato skvělá herečka takto a tady skončila,“ prozradil Aha! pracovník krematoria. V Česku Adina strávila několik posledních měsíců svého života, když se vrátila z emigrace v Kanadě. Naposledy se na veřejnosti objevila na premiéře filmu Tankový prapor.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.