Popelka, Krasomila, Arabela... Tohle nosily filmové princezny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Popelka, Krasomila, Arabela... Tohle nosily filmové princezny!

Kostým z pohádky Obušku z pytle ven
Kostým z pohádky Obušku z pytle ven (Aha! – Martin Pekárek, ara)

PRAHA – Vzpomínáte, jaké šaty si navymýšlela princezna se zlatou hvězdou na čele? Jaká róba udělala z umouněné Popelky princeznu? A jak strašidelně vypadal Karel Gott jako Lucifer?

Vzpomínáte, jaké šaty si navymýšlela princezna se zlatou hvězdou na čele? Jaká róba udělala z umouněné Popelky princeznu? A jak strašidelně vypadal Karel Gott jako Lucifer? Všechna tahle kouzla v podobě skutečných originálních kostýmů máte možnost spatřit na zcela unikátní výstavě Jak se oblékají pohádky, která začíná v pražském Strahovském klášteře právě dnes.

Výstava odhalí pohádkové poklady Barrandovských studií Fondus. Najdete tu šaty všech princezen a zloduchů, na které si jen vzpomenete. Od klenotů v podobě šatů, které nosíval Rudolf II. v podání Jana Wericha v Císařově pekaři, přes kostýmy nesmrtelných pohádkových postav, jakými byly třeba pyšná princezna Krasomila, Popelka, princezna se zlatou hvězdou na čele, Arabela se zlověstným Rumburakem, až k oblekům ze současných pohádek jimž kraluje čertovský kostým ze snímku Z pekla štěstí. Nahlédnutí do pohádkové říše potěší nejen srdce těch nejmenších, ale může zpestřit vánoční svátky celé vaší rodině. Výstava končí až 31. 12. 2008.

Obušku z pytle ven
Kdy poběží v televizi: 24. 12. na TV Prima v 19.45 hod.
K vidění je kostým legendárního Františka Smolíka, který ztvárnil milého kouzelného dědečka, který dá chudému muzikantovi kouzlený ubrousek a oslíka.

Císařův pekař, Pekařův císař
Kdy poběží v televizi: 25. 12. na TV Nova v 15.55 hod. (Císařův pekař), 26. 12. na TV Nova v 16.10 hod. (Pekařův císař).
Tyto kostýmy jsou skutečnými klenoty výstavy. Jsou nejstarší, pochází z roku 1951 a nosil je ten nejslavnější, Jan Werich. A to dokonce i v pohádce Byl jednou jeden král.

 

Pyšná princezna
Kdy poběží v televizi: 24. 12. na ČT 1 v 17.10 hod.
Kostýmy pocházejí z roku 1952. Máte pocit, že je nepoznáváte? To je možné. Žádný divák je vlastně nikdy takhle neviděl, protože pohádka byla ještě černobílá.

 

Arabela
Kdy poběží v televizi: Díl číslo 9 jde na ČT 1 tuto neděli v 18.05 hod.
Kostýmy z Arabely jsou výjimečné především propracovaností Rumburakových masek a minimálními rozměry šatů Arabely, do kterých se nevejde žádná současná herečka.

 

Princezna se zlatou hvězdou na čele
Kdy poběží v televizi: 1. 1. 2009 na TV Nova v 17.10 hod.
»Osoba« v myším kožíšku se proměnila v překrásnou Ladu, která si vymyslela šaty, které měly vypadat jako noční obloha, jako den a jako slunce, aby si nemusela brát krále Kazisvěta.

 

Tři oříšky pro Popelku
Kdy poběží v televizi: 24. 12. na TV Nova v 18.35 hod.
Nezapomenutelná Popelka se stala národní pohádkou a jen málokdo by nepoznal umouněné hadry, které Libuška Šafránková vyměnila za růžovou róbu, kterou vytáhla z druhého oříšku.

 

Šíleně smutná princezna
Kdy poběží v televizi: O Vánocích nepůjde nikde.
Pohádka plná nesmrtelných písní získala i nesmrtelné obsazení. Nezapomenutelní jsou rádci, kteří »kuli pikle«, a princezna, která málem umřela smutkem.

 

Z pekla štěstí
Kdy poběží v televizi: Letos nepůjde nikde.
Vlajkovou lodí současných pohádek je bezesporu Troškova pohádka Z pekla štěstí, ve které měl nezapomenutelný kostým Český slavík Karel Gott jako pán pekel.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.