První český 3D film - Kozí příběh: unikát za 35 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

První český 3D film - Kozí příběh: unikát za 35 milionů!

Při tvorbě filmu Kozí příběh byl použit profesionální program Maya, stejně jako při výrobě filmů Shrek, Doba ledová a Hledá se Nemo.
Při tvorbě filmu Kozí příběh byl použit profesionální program Maya, stejně jako při výrobě filmů Shrek, Doba ledová a Hledá se Nemo.

PRAHA – Po počítačem animovaných pohádkách zpoza oceánu, jako byly například hity Shrek nebo Hledá se Nemo, se podobným přírůstkem může pochlubit i Česko!


Zábavnou i strašidelnou pohádku Kozí příběh: Pověsti staré Prahy včera představil »Koza« Jiří Lábus (58) a švarná posluhovačka »Máca« Mahulena Bočanová (41). A dětské publikum na první projekci šílelo!

Jde o první východo-evropský film počítačově animovaný v 3D programu Maya „V Americe na podobném filmu pracuje tým až tří set lidí. My ho zvládli v deseti lidech, i když nám to trvalo pět let,“ chlubil se před promítáním režisér Jan Tománek. I přesto malý tým naprogramoval obrovský kus práce – vždyť jen myší u počítače najezdili přes deset tisíc kilometrů a na film se spotřebovalo prostoru jako pro dva tisíce dívídíček. A mimochodem: kůži Kozy zdobí 1,5 milionu pracných chlupů!

Na rozdíl od mnoha zahraničních »animáků«, které touží po naprosté reálnosti, se Češi svůj první celvečerní film rozhodli udělat v podobě karikatury: postavičky mají velké hlavy i nosy a malé tělo, domy jsou zakřivené, farář mluvící o obžerství je tlustý jak stádo vepřů, Koza se převléká za ženu, žárlí a opíjí se. „S kozou jsem měl co do činění jenom jednou. Kliknutím zvětšeteV jednom filmu jsem ji totiž dojil, tentokrát holt dojí mě,“ vtipkoval její představitel Jiří Lábus. „Ten film mi bere dech. Bude se o něm mluvit ještě léta,“ rozplývala se Mahulena Bočanová.

Rozpočet filmu pochází jen ze soukromých zdrojů. Celkem to bylo 35 milionů korun, což je zhruba padesátina nákladů hollywoodských producentů. Film má premiéru 16. října.

O co ve filmu jde?

Hlavní hrdina vesničan Kuba přijede s Kozou předat domácí vajíčka na stavbu Karlova mostu. Shodou náhod se pak potká s Mistrem Hanušem, konstruktérem orloje, a zamiluje se do jeho posluhovačky Máci. Cestu mu zkříží i jeho student Matěj, který bydlí ve Faustově domě a propadne peklu. Dojde i na dvě úmrtí a jednu popravu, ale během filmu se děti především pořádně zasmějí.


Autor: (daz)
Foto Aha! – Marek Pátek, Dalibor Puchta, Supraphon, www.kozipribeh.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.