Ťukněte si s celebritou! Herec Josef Somr slaví 83 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Ťukněte si s celebritou! Herec Josef Somr slaví 83

Josef Somr slaví narozeniny!
Josef Somr slaví narozeniny! (David Kundrát)

83. narozeniny dnes slaví herec Josef Somr. Přejeme všechno nejlepší, hodně štěstí, lásky a samozřejmě to zdravíčko!

Josef Somr je uznávaný český herec, který ztvárnil spoustu významných rolí (často záporných postav) a za svou práci získal mnohá ocenění. Josef Somr se narodil v malé obci na Moravě se dvěma bratry. Jeho otec pracoval na dráze a Josef tak nabyl dovedností, které se mu hodily v jedné z jeho nejslavnějších rolí výpravčího Hubičky. Studium na brněnské JAMU zakončil v roce 1956. Ve filmu se poprvé objevil v roce 1964.

Jeho první velkou příležitost mu nabídl Jiří Menzel – byla to role výpravčího Hubičky v oskarovém filmovém zpracování knihy Bohumila Hrabala Ostře sledované vlaky. Somrova hvězdná scéna, kdy razítkuje nahou zadnici půvabné Zdeničky, je nezapomenutelná. Díky svým schopnostem ztvárnil Josef Somr spoustu negativních postav, nejrůznější padouchy, svůdce, podvodníky, ale také mnohé komplikované a zajímavé charaktery.

Za své celoživotní dílo získal mnohá významná ocenění. V roce 1987 mu byl například udělen titul zasloužilý umělec, v roce 2012 převzal Křišťálový glóbus za celoživotní přínos českému filmu a od prezidenta Václava Klause obdržel jedno z nejvyšších státních vyznamenání, medaili Za zásluhy (stejně jako třeba Jana Brejchová, Jiří Kodet, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová či Hana Maciuchová).

Jeho dlouholetou partnerkou byla herečka Zuzana Šavrdová, která v roce 2011 zemřela na rakovinu. Rok na to se Josef Somr oženil s její sestrou Jaroslavou Šavrdovou.

 Video: Josef Somr v slzách! Chtěl bych ještě chvilku žít!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.