Zemřel herec Pavlata (†71), životní láska Obermaierové: Co jí volal těsně před smrtí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zemřel herec Pavlata (†71), životní láska Obermaierové: Co jí volal těsně před smrtí!

Jaroslava Obermaierová byla hercova školní láska.
Jaroslava Obermaierová byla hercova školní láska. (Foto Aha!: Zbyněk Pecák, archiv Činoherního klubu, ara)

Cítil, že se blíží poslední chvíle. Herec, dabér, publicista a pedagog Michal Pavlata (†71), který bojoval s dalším atakem rakoviny, tušil, že umírá. Zavolal své dávné lásce Jaroslavě Obermaierové (70).

Zpráva o smrti první lásky ze studií na DAMU zastihla Jarku v Brně před představením Mýdlového prince. „To je strašně smutné,“ rozplakala se herečka.

Sám jí volal
Nevěděla, co se stalo, a smrt jednoho z nejbližších lidí ji zdrtila. „Vůbec jsem netušila, že je na tom Míša tak zle. On se nesvěřoval, o zdravotních potížích skoro nemluvil a snažil se pořád žertovat,“ slzela herečka. „Volal mi před pár dny. Asi se loučil a já to nepochopila,“ dodala smutně Jarka.

Byla mu nevěrná
Zamilovali se do sebe už na divadelní škole. Pavlata pak s nadsázkou říkal, že on chodil s Jarkou pět let, zatímco ona s ním tři. Narážel na to, že herečka už pak měla další ctitele. Zůstali ale nejlepšími přáteli. Před deseti lety spolu například v divadelním klubu Kolovrat čekali na příchod roku 2008.



Nemoc stále tajil
Pavlata rakovinu tajil. Když v roce 2015 hydra znovu udeřila, tvrdil dokonce, že to není pravda. Byl to jeho způsob vyrovnání se s drsnou skutečností. Nechtěl, aby ho někdo litoval.
Michal zemřel v neděli. „Lékaři dlouho nevěděli, co mu je. Za poslední dobu velmi zhubl,“ prozradil zdroj z nemocnice, kde ležel od začátku listopadu. Pavlata trpěl i chronickou obstrukční plicní nemocí. „Nemohu mluvit,“ napsal nám herec na podzim z nemocnice. „Potřebuju klid,“ požádal ještě esemeskou.

Kdo byl Michal Pavlata

Divadelní herec
Prošel angažmá v divadlech v Kladně a v Mladé Boleslavi, pak na pražských scénách Divadla E. F. Buriana, ABC a Činoherního klubu. Velký úspěch v Činoherním klubu sklidil např. rolí ve hře Osiřelý západ, která získala Cenu Alfréda Radoka (2002) a byla vyhlášena hrou roku a činoherní inscenací roku.

Filmový herec
Hrál spíše malé role v méně známých filmech. Výjimkou byl Upír z Feratu (1981), kde si zahrál dr. Radka. Od roku 2004 se ve filmu objevoval už častěji. Zahrál si např. tchána ve filmu Duše jako kaviár (2004), v TV filmu Maska a tvář (2005), ve filmech Swingtime a Poslední vlak (oba 2006) a také v TV filmech Operace silver a Muž a stín (oba 2007).

Vyhledávaný dabér
Měl velmi charakteristický hlas, díky kterému nadaboval více než 4500 rolí. Z původních českých pohádek jsme ho mohli např. slyšet mluvit Kubu v pohádce Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni. Ze zahraničních filmů ho známe např. v Policejní akademii, Kdopak to mluví 2 nebo Něco na té Mary je.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.