Kreslíř Neprakta (†85)! Rodina a ostrá soudní bitva: V útulku zabili jeho milovanou kočku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kreslíř Neprakta (†85)! Rodina a ostrá soudní bitva: V útulku zabili jeho milovanou kočku!

Kočička Sissi byla u výtvarníka spokojená.
Kočička Sissi byla u výtvarníka spokojená. (Foto pro Aha! – archiv D. Pavlátové)

Kočka zesnulého výtvarníka Jiřího Wintera Neprakty (†87) putuje k soudu! Ten bude řešit její dva roky staré zabití ze strany útulku v pražských Dolních Měcholupech, kde ji nechali utratit. Rodině přitom zaměstnanci tvrdili, že u nich jejich kočka není. Co se stalo?

Kreslíř Jiří Winter Neprakta od dětství miloval zvířata. Není proto divu, že se v roce 2008 s manželkou Danielou Pavlátovou ujal opuštěné a zraněné kočky. Sissi, jak ji pojmenovali, byla také jednou ze vzpomínek, která rodině zůstala, když v roce 2011 kreslíř zemřel. Jenže i o ní za podivných okolností přišli!

Záměna za kocoura

„Když jsme Sissi našli, byla to zubožená opuštěná kočka, které někdo surovým kopnutím protrhl břišní stěnu. Navzdory tomuto zranění se snažila starat o své koťátko, co jí síly stačily. Po operaci se zotavila a stala se z ní nesmírně vděčná a milá kočička, kterou jsme měli velice rádi a ona nás také,“ rozpovídala se pro Aha! vdova po slavném malíři. Na přelomu roku 2014 kočička znovu onemocněla a rodina jí věnovala velkou péči.

Pak se ale stalo něco, co nikdo nečekal. Při jednom z venčení kočka opustila pozemek a někdo jí nechal převézt do útulku v Dolních Měcholupech. „Po Sissi jsme se sháněli a do útulku jsem volala, ale řekli mi, že tam žádná taková není. Měli ji totiž evidovanou jako kocoura. Teprve až po několika dnech a opakovaném volání přiznali, že ji tam měli, ale že ji nechali hned druhý den utratit. Podle nich prý byla nevyléčitelně nemocná. Jenže to není pravda!“ říká smutně paní Daniela, která se se smrtí milované kočičky ještě nesmířila.

Dva roky čekání

Spolu se svými dětmi se rozhodla nenechat to být a bojovat soudní cestou i proto, aby se už podobný případ nestal nikomu jinému. První stání proběhne letos 1. července, dlouhé dva roky od podání žaloby. Podle policie ale k žádnému pochybení nedošlo. „Zvíře při přijetí neneslo známky léčení a místní veterinář rozhodl o usmrcení zvířete zcela v souladu se zákonem na ochranu zvířat,“ sdělila Aha! Irena Seifertová, mluvčí Městské policie Praha, která spravuje útulky v Troji a právě Dolních Měcholupech.



Přečtěte si
Martin_Pavlata
28. 1. 2018 • 18:50

Soud # 2 - Prosím, přijďte nás podpořit! https://www.facebook.com/events/210266179530263/

Martin_Pavlata
8. 6. 2016 • 15:49

Dobrý den, pokud vás zajímá další průběh tohoto případu, nebo vás prostě jen zajímá Neprakta, přidejte si naší stránku na Facebooku do oblíbených a nastavte si upozornění na nové příspěvky (napravo dole u úvodní fotky). https://www.facebook.com/jwneprakta/ Veškeré info budu také zveřejňovat na www.neprakta.com . Děkujeme za podporu.

lendula.va...@...
31. 5. 2016 • 04:02

roku 2000 jsem nastoupila v Pražské Troji do nově otevřeného pav.koček ,jako ošetřovatelka...zažila jsem první koncentrák v životě! Kočka se přijala,"prý"se naočkovala a druhý den se utrácela tím způsobem,že bez jakékoliv anestéze se jí propíchli plíce a zvířata naházená na sebe na hromadu,v křečích ještě několik minut umírala!Na můj nekompromisní protest i přes vyhrožování mě ze strany mého vedení,se toto dělo až po mé směně,kdy jsem ráno přišla do práce a naprostá většina klecí byla prázdná!!!Když jsem začala běsnit a zjišťovat co se stalo,kde jsou kočičky,bylo mi ironicky řečeno,ty jsi včera sloužila,tak ty musíš vědět kde kočky jsou...Dělo se tam toho tolik,že je to na špatný film...následně jsem se psychicky zhroutila a snažila hledat kontakty na lidi,organizace,co pomůžou...jeden nejmenovaný člověk toto vše dostal do médií a útulek se bránil tak jak se brání dodnes... navíc mi bylo vyhrožováno soudním procesem...já to přeze vše nevzdala ale člověk co mi napomáhal se staral o více zvířátek než já a po vyhrožování,že nebude žádný grand,toto vzdal...v té době se mi již nikdo kdo by chtěl pomoct neozval a já byla v neschopnosti dva roky,takže to jak se říká vyšumělo i když v mé paměti ani náhodou!!!!!!!kočičí útulek Troja se následně přestěhoval do prostor Dolní Měcholupy,zůstalo vedení a ani praktiky se jistě nezměnily!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§

kocicka.si...@...
27. 5. 2016 • 22:19

Moc Vás prosím, kdybyste byla ochotná se s námi o Vaši zkušenost podělit, nebo poskytnout kontakt přímo na paní majitelku, ozvěte se nám na e-mail kocicka.sissi@seznam.cz. Mohlo by nám to velmi pomict. Díky! P.

kocicka.si...@...
27. 5. 2016 • 20:02

V textu je chyba, první soudní stání je, jak píše marketazil, už 1.6. v 100 u obvodního soudu pro Prahu 10, areál Na Míčánkách, č. dv. 1.301. Zároveň prosíme všechny, kteří mají podobnou zkušenost s utracením zvířátka v měcholupském útulku a byli by ochotní se o ní podělit, poradit nebo svědčit u soudu, aby se nám ozvali na e-mail kocicka.sissi@seznam.cz. Hlavním smyslem žaloby je upozornit na tyto praktiky, seznámit s nimi veřejnost a pokusit se docílit, aby k podobným smutným příběhům už v budoucnu nedocházelo. Tomu může každá vaše zkušenost moc pomoct!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.