Nejnechutnější úchylka na světě! Tohle snad raději ani nečtěte… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejnechutnější úchylka na světě! Tohle snad raději ani nečtěte…

Ač si myslela, že je ve stádiu poruchy, kdy už je její případ neřešitelný (v čemž ji utvrzovali i někteří lékaři), nakonec přišla spása v podobě behaviorální terapie.
Ač si myslela, že je ve stádiu poruchy, kdy už je její případ neřešitelný (v čemž ji utvrzovali i někteří lékaři), nakonec přišla spása v podobě behaviorální terapie. (Foto: ara)

Do krve rozškrábané boláky na obličeji, rukách a nohách, společenská izolace a uvěznění ve vlastním světě depresí a sebepoškozování. Tak by se dala popsat hrůzná etapa života, kterou si prošla devětadvacetiletá Angela Hartlin z Kanady.

Angela trpěla celé roky tzv. dermatilománií, což je patologické škrábání, strhávání nebo mačkání kůže. Řadí se mezi obsedantní poruchy a projevuje se opakovaným nutkáním škrábat si či jinak poškozovat kůži, často až do takové míry, kdy dochází k drobným i závažnějším poraněním, uvádí Wikipedie. U Angely dospěla porucha do takové fáze, kdy si svou kůži škrábala až osm hodin denně, uvedl britský Daily Mail. Způsobené boláky byly i pro ni samotnou tak odpudivé, že se začala stranit společnosti a v domácí izolaci se utápěla v depresích.


Když už byly ale stavy neúnosné, rozhodla se vyhledat pomoc, která by jí pomohla vrátit život zpátky do normálu. Někteří lékaři jí rovnou řekli, že v tomto stádiu se obsedantní poruchy nikdy nezbaví, což ji ponořilo ještě do hlubších depresí a dokonce se pokusila o sebevraždu. Záchranou jí byla behaviorální psychoterapie. Terapeut, se kterým ji absolvovala, ji sám oslovil na základě dokumentárního filmu, který o sobě sama Angela natočila. Díky terapii společně odkryli také příčinu její poruchy, která pochází z dob jejího dětství. Spouštěčem Angeliných problémů bylo mozkové aneurysma jejího otce, které se na Angele do velké míry podepsalo. Otcův stav se den ode dne zhoršoval. Jak sama říká, bylo hrozně těžké truchlit, když byl ještě naživu, proto v sobě tehdy desetiletá Angela emoce velice dlouho potlačovala. Dnes je ale podstatné, že se díky terapii uzdravuje, její vzhled se změnil k nepoznání, a i když stále nemá vyhráno, snaží se na sobě pracovat.



Přečtěte si
tongou
9. 12. 2015 • 17:14

Ftákovina - ať se škrábe kde chce

20tina12
8. 12. 2015 • 13:23

Aby nezačala škrábat manžela

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.