Karel Gott zve s pomocí přátel na různé hudební výlety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Karel Gott zve s pomocí přátel na různé hudební výlety

Karel Gott
Karel Gott  (Foto Aha! – Jaroslav Legner, archiv Karla Gotta, ara)

Původní nahrávky skladeb především domácích autorů několika generací nabízí nové studiové album Karla Gotta s názvem S pomocí přátel. Myšlenka na album s písněmi, které by mu věnovali jeho "konkurenti", v Gottovi zrála prý už dlouho. Zpěvák dnes ČTK řekl, že vydáním desky z něho spadla "jedna tíha", ale nová v podobě podzimního turné, na kterém zazní i několik písní z uvedeného alba, ho nenechá odpočinout.

Na Gottově nové nahrávce se 14 písněmi se podíleli například Michal David, Petr a Pavel ORM nebo Vašo Patejdl. Deska přináší i nečekaná umělecká spojení, když píseň pro Gotta napsali Michal Malátný z kapely Chinaski, Radek Banga z Gipsy.cz, Petr Bende či Ondřej Brzobohatý. Přispěli také němečtí autoři.

Vedle studiového orchestru Karla Gotta hudbu nahráli i muzikanti a kapely kolem autorů písní, takže nejen skladby, ale také jejich aranže jsou pestré. "Přesně takhle jsem si to představoval, aby každá skladba byla jiná a každá pozvala posluchače na trochu jiný výlet. Posluchač musí být připravený na to, že nálady skladby, kterou právě doposlouchal, může být trošku vyrušena tou následující," řekl Gott.

Podle nejpopulárnějšího tuzemského zpěváka hraje album S pomocí přátel v jeho diskografii výjimečnou úlohu. Také proto, že nejde o žádný tvůrčí "odpad", ale písně napsané přímo pro Gotta. "Tady to byl porod a originál, když jsem se zapojil i do vzniku nahrávky. Musel jsem se najít a ztotožnit se s ní a trochu s tím ve studiu pracovat, kdežto dané popové věci jsou dané," podotkl.

Vedle množství skladatelů se na albu podílela i řada textařů jako Karel Šíp, Pavel Vrba, Eduard Krečmar nebo Radovan Šťastný, který napsal slova k písni Kluk s velkou vášní věnované zesnulému Jiřímu Štaidlovi. Album uzavírá skladba Testament s hudbou i textem Ondřeje Brzobohatého. "Napsal to vzhledem k práci na svém vlastním sólovém projektu prakticky přes noc, přitom takové texty se nerodí rychle. Až jsem ho podezříval, jestli to neměl v šuplíku jeho otec Radek," řekl s úsměvem Gott.

Své turné po 11 velkých českých a slovenských městech zpěvák zahájí 27. října v Žilině a vedle písní z alba S pomocí přátel na něm zazní i písně z desek Sentiment, Dotek lásky a Láska je nádhera. Turné mělo původně vyvrcholit koncertem 6. prosince v pražské O2 areně, vzhledem k velkému zájmu o lístky však Gott na stejném místě přidá ještě vystoupení 8. prosince.

"Čeká mě učení textů, protože nepatřím ke zpěvákům, kteří používají na jevišti čtecí zařízení. Na turné si s sebou vedle osvědčené kapely Boom! Band vezmu jako hosty Radka Bangu, který mi napsal skvělou věc Tak pojď se mnou, a zpěvačku Dashu. Ta podle mě patří mezi ne ještě úplně objevené zpěvačky," uvedl Gott, který se drží na špici domácí pop music téměř půl století,

Zlatým slavíkem se stal poprvé v roce 1963. Loni se při 48. ročníku tradiční ankety z prvenství radoval poosmatřicáté. V roce 1992 mu vydavatelství Supraphon udělilo Diamantovou desku za rekordních 13 milionů prodaných nosičů. Na Gottovo poslední turné v letech 2012 až 2013 dorazilo 100 000 diváků.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.