Chalupářské recepty: Kuřecí játra za 25 minut | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Chalupářské recepty: Kuřecí játra za 25 minut

Kuřecí játra
Kuřecí játra (Profimedia.cz)

Na vnitřnosti se někteří lidé dívají s nedůvěrou.

Pokud k nim ale nepatříte, určitě vás zaujme dnešní recept. Kuřecí játra si připravíme s delikátní omáčkou, která snoubí chuť rajčat, červeného vína a smetany. Podávat je budeme s krátkými těstovinami penne, ale takto připravená játra budou chutnat i s dušenou rýží, vařenými nebo pečenými bramborami. Dobrou chuť!

1)Kuřecí játra odblaníme, nakrájíme na kousky.

2)Penne uvaříme al dente (na skus) ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje dle návodu na obalu, slijeme a udržujeme v teple.

3) Cibuli nakrájíme na kostičky, na rozpuštěném másle v pánvi ji restujeme, přidáme k ní prolisovaný česnek, játra, pomerančovou kůru a bobkové listy. Za stálého míchání 3 minuty dusíme.

4) Játra vyjmeme z pánve, uchováme v teple a do vypečené šťávy nalijeme víno, smetanu a přidáme rajčatový protlak. Na mírném ohni vaříme, až omáčka zhoustne.

5) Vyjmeme bobkové listy, játra vrátíme zpět do pánve, vše společně prohřejeme, podle chuti dosolíme a opepříme.

6)Uvařené těstoviny přelijeme omáčkou s masem a podáváme.

POTŘEBUJETE:

✱ 350 g kuřecích jater

✱ 500 g penne✱ sůl

✱ mletý pepř

✱ 1 cibuli

✱ 2 stroužky česneku

✱ 50 g másla

✱  2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry

✱ 2 bobkové listy

✱ 120 ml červeného vína

✱ 2 lžíce rajčatového protlaku

✱ 2 lžíce smetany na vaření

Máme jíst vnitřnosti, nebo ne?

Na konzumaci vnitřností (játra, ledviny, plíce, srdce...) se názory hodně liší. Řada lidí je jíst odmítá, protože to považuje za neestetické nebo jim vnitřnosti připadají nechutné, a také argumentují tím, že nejsou příliš zdravé.

Pravdou je, že především v játrech a ledvinách se hromadí odpadní látky z těla daného zvířete. Na druhou stranu tyto orgány obsahují řadu významných vitaminů, jako je B, A a D, a dalších důležitých prvků, například železo, zinek a draslík.

A když se dobře a chutně upraví (abychom se zbavili nepříjemného pachu, namočíme vnitřnosti před kuchyňskou úpravou do mléka), jde o velkou delikatesu.

Podle nejnovějších studií je vhodné zařadit vnitřnosti do jídelníčku jednou až dvakrát do měsíce, nejlépe z drůbeže, protože právě ty nejsou dlouho vystaveny vlivu odpadních látek.

Závěr seriálu. Od zítřka houbové recepty



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.