Houbové recepty: Šišky s houbami!

Začal další prázdninový víkend, a tak se jako jedna z činností nabízí procházka do lesa. Podle aktuálních informací mykologů houby rostou, ale pořád málo. Když budete pozorní, najdete osamělé hřiby i řadu dalších druhů hub.
Pokud z lesa nepřijdete s prázdnou, můžete vyzkoušet náš dnešní recept na bramborové šišky s houbami.
POTŘEBUJETE
- 800 g brambor
- sůl
- 2 vejce
- 150 g hrubé mouky
- strouhaný muškátový oříšek
- mletý pepř
- 700 g žampionů (nebo jiných hub)
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce přepuštěného másla
- šťávu z 1 citronu
- 125 ml smetany
- 1 lžíci nasekané petrželky
POSTUP
Brambory vaříme ve slupce v osolené vodě asi 30 minut, pak je oloupeme a ještě horké prolisujeme a necháme vychladnout.
Přidáme vejce, mouku, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Pomoučenýma rukama vytvoříme těsto a z něj pak šišky o velikosti palce.
Ve vroucí osolené vodě je na mírném ohni vaříme asi 2 minuty, pak je vyjmeme, zchladíme ve studené vodě a necháme na sítu dobře okapat.
Očištěné houby nakrájíme na plátky, cibulku a česnek jemně nasekáme. Na polovině rozehřátého přepuštěného másla necháme cibuli a česnek zesklovatět. Přidáme houby a opečeme je. Přilijeme citronovou šťávu a smetanu, osolíme a opepříme.
Na zbylém másle opečeme šišky dozlatova a přelijeme je houbovou směsí. Ozdobíme sekanou petrželkou.
Na co si dát pozor: Zmrazit všechny houby – ano, či ne?
Zatímco k sušení se hodí jen některé houby, zmrazit můžete všechny. Hřiby, lišky i václavky vám pak vydrží roky. Snad jen pýchavky do mrazáku nedávejte, protože zhořknou! A jak se vlastně houby zmrazují?
Alespoň pět minut je tepelně opracujete. Pak jimi naplňte igelitové sáčky a dejte je do mrazáku. V pytlících můžete míchat různé druhy hub.
Recept a foto jsou z knihy Houbová kuchařka z nakladatelství Grada.