Houbové recepty: Šišky s houbami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 23. května 2025

Svátek slaví Vladimír, zítra Jana

Houbové recepty: Šišky s houbami!

Šišky s houbami
Šišky s houbami (Grada)

Začal další prázdninový víkend, a tak se jako jedna z činností nabízí procházka do lesa. Podle aktuálních informací mykologů houby rostou, ale pořád málo. Když budete pozorní, najdete osamělé hřiby i řadu dalších druhů hub.

Pokud z lesa nepřijdete s prázdnou, můžete vyzkoušet náš dnešní recept na bramborové šišky s houbami.

POTŘEBUJETE

  • 800 g brambor
  • sůl
  • 2 vejce
  • 150 g hrubé mouky
  • strouhaný muškátový oříšek
  • mletý pepř
  • 700 g žampionů (nebo jiných hub)
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • šťávu z 1 citronu
  • 125 ml smetany
  • 1 lžíci nasekané petrželky

POSTUP

Brambory vaříme ve slupce v osolené vodě asi 30 minut, pak je oloupeme a ještě horké prolisujeme a necháme vychladnout.

Přidáme vejce, mouku, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Pomoučenýma rukama vytvoříme těsto a z něj pak šišky o velikosti palce.

Ve vroucí osolené vodě je na mírném ohni vaříme asi 2 minuty, pak je vyjmeme, zchladíme ve studené vodě a necháme na sítu dobře okapat.

Očištěné houby nakrájíme na plátky, cibulku a česnek jemně nasekáme. Na polovině rozehřátého přepuštěného másla necháme cibuli a česnek zesklovatět. Přidáme houby a opečeme je. Přilijeme citronovou šťávu a smetanu, osolíme a opepříme.

Na zbylém másle opečeme šišky dozlatova a přelijeme je houbovou směsí. Ozdobíme sekanou petrželkou.

Na co si dát pozor: Zmrazit všechny houby – ano, či ne?

Zatímco k sušení se hodí jen některé houby, zmrazit můžete všechny. Hřiby, lišky i václavky vám pak vydrží roky. Snad jen pýchavky do mrazáku nedávejte, protože zhořknou! A jak se vlastně houby zmrazují?

Alespoň pět minut je tepelně opracujete. Pak jimi naplňte igelitové sáčky a dejte je do mrazáku. V pytlících můžete míchat různé druhy hub.

Recept a foto jsou z knihy Houbová kuchařka z nakladatelství Grada.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry