Chalupářské recepty: Řízky s višňovou omáčkou za 35 minut
Dnešní recept je na první pohled složitější na přípravu, ale nemusí se ho bát ani kuchař začátečník, protože na něm vlastně nejde nic zkazit.
A i když se jedná o pro naši kuchyni netypický recept, určitě si pochutnáte. Krůtí maso v kombinaci s višněmi totiž vytvoří delikátní chuť, která uspokojí i nejnáročnějšího strávníka. Tedy s chutí do vaření!
1) Krůtí řízky naklepeme, osolíme a opepříme.
2) Višňový kompot scedíme, šťávu zachytíme.
3) Na pánvi rozpálíme olej a řízky na něm osmažíme z obou stran zhruba 4 minuty. Potom je vyjmeme a udržujeme v teple.
4) Vypečenou šťávu podlijeme octem, za stálého míchání přidáme cukr a přilijeme červené víno a třešňovici.
5)Vše vaříme na mírném ohni zhruba 3 minuty, pak přidáme višně a višňovou šťávu. Nakonec omáčku zjemníme máslem (musí být dobře vychlazené), osolíme a opepříme.
6) Řízky podáváme s višňovou omáčkou a bramborovými rösty nebo bramboráčky.
POTŘEBUJETE:
✱ 4 krůtí řízky
✱ sůl
✱ mletý pepř
✱ 400 g kompotovaných višní
✱ 3 lžíce másla
✱ 3 lžíce oleje
✱ 2 lžíce vinného octa
✱ 1 lžíci hnědého cukru
✱ 100 ml červeného vína
✱ 1 lžíci třešňovice
Recept na domácí višňovku
Višně jsou u nás méně populární než třešně. To je ale velká škoda, protože jsou velmi chutné, šťavnaté a zdravé. Zvlášť když si z nich uděláme domácí višňovku.
Vyzkoušejte náš recept. Připravte si 4 l višní, 400 g cukru krupice, 6 hřebíčků, kousek celé skořice, 10 rozinek, vanilkový cukr, 500 ml rumu a 500 ml vodky. Omyté višně s kořením dáme do sklenice, prosypeme cukrem, necháme stát 24 hodin, jen občas protřepeme.
Poté zalijeme rumem a vodkou, necháme stát 6 týdnů. Čas od času promícháme, pak přecedíme a vychladíme. Na zdraví!
Zítra: Kuřecí játra s penne