Chalupářské recepty: Špagety s hlívou za 20 minut!

Dnešní recept je skutečně superrychlovka, která vás ale překvapí vynikající chutí. A také vylepší váš zdravotní stav, protože hlíva je houba doslova napěchovaná zdraví prospěšnými látkami.
Příznivě ovlivňuje krevní tlak, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje hladinu cukru v krvi u diabetiků, napomáhá trávení a zvyšuje imunitu. Určitě ji vyzkoušejte nejen v našem receptu!
POTŘEBUJETE
- 450 g špaget
- 250 g hlívy
- 1 snítku rozmarýnu
- mletý pepř
- 80 g másla
- 75 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce oleje pro studenou kuchyni
POSTUP
Špagety uvaříme al dente dle návodu na sáčku v osolené vodě s kapkou oleje, scedíme, ale trochu vody si ponecháme stranou.
Hlívu očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky.
Ještě horké okapané špagety smícháme s nasekaným rozmarýnem, solí, pepřem a máslem. Přidáme vodu ze špaget, parmazán a dobře promícháme.
Těstoviny posypeme hlívou, kterou pokapeme olejem, a hned podáváme.
Jak pěstovat hlívu?
Hlíva je dřevokazná houba, kterou si můžeme vypěstovat i doma – na zahradě či ve sklepě. Potřebujeme k tomu špalky čerstvě pokácených listnatých stromů, jako jsou topoly, osiky, jasany a podobně, o průměru 15 – 20 cm a délce asi půl metru.
Ty se naočkují buď trouchnivým dřevem, na kterém již hlíva roste, či koupenou sadbou do navrtaných otvorů, které se pak zakryjí. Špalky poté dáme do teplého a vlhkého prostředí. Během dvou až tří měsíců houba dřevem proroste.
Špalky potom můžeme dát na zahradu na stinné místo tak, aby jeho dvě třetiny byly zakopány v půdě. Podle potřeby zaléváme. Na podzim se pak hlíva sklízí.
Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Svojtka & Co.