Chalupářské recepty: Čočka se zeleninou za 35 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 23. července 2025

Svátek slaví Libor, zítra Kristýna

Chalupářské recepty: Čočka se zeleninou za 35 minut!

Tento lehký pokrm je jako stvořený pro horké letní dny.
Tento lehký pokrm je jako stvořený pro horké letní dny. (TV Prima – Tomáš Mikule)

Odborníci na zdravou výživu nám už dlouho radí, abychom do naší kuchyně zařadili více luštěnin.

Ty totiž stále opomíjíme, a přitom je to velká škoda. Luštěniny jsou levné, obsahují řadů zdraví prospěšných látek a skvěle zasytí. V dnešním díle našeho seriálu vás naučíme dělat čočku trochu jinak, než možná znáte. Dušená čočka se zeleninou je rychlé zdravé jídlo, které vám bude určitě chutnat. Přesvědčte se sami.

1) Červenou čočku přebereme, dáme do hrnce se zeleninovým vývarem (může být i z kostky), přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut.

2) Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, celer, mrkev a bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rajče nakrájíme nadrobno.

3) Na pánvi ohřejeme olej, nakrájenou zeleninu na něm orestujeme se šalvějí a pak ji přidáme k čočce. Na mírném ohni vaříme ještě dalších 10 minut.

4) Osolíme, opepříme a dochutíme octem.

POTŘEBUJETE:

✱ 300 g červené čočky

✱  600 ml zeleninového vývaru

✱ 1 červenou cibuli

✱ 2 stroužky česneku

✱ 1 řapíkatý celer

✱ 1 mrkev

✱ 1 bramboru

✱ 1 rajče

✱ 2 lžíce olivového oleje

✱ 1 lžíci nasekané šalvěje

✱ sůl

✱ mletý pepř

✱ 1 lžičku octa

Co je červená čočka?

Červená čočka je »sestrou« hnědé čočky, která je u nás zatím více rozšířená. Jde vlastně o oloupanou variantu hnědé čočky. Na rozdíl od ní však červenou čočku nemusíme před úpravou vůbec namáčet, přitom se uvaří velmi rychle.

Pokud překročíte dobu varu (cca 10 minut), hrozí, že ji rozvaříte na kaši. Pokud se vám to stane, nezoufejte, čočková kaše je také výborná. Navíc ji můžete využít k zahuštění polévek, gulášů či zeleninových jídel.

Pokud chcete při vaření zachovat svěží barvu čočky, přidejte kurkumu. Jinak kořením spíš šetřete a solte až úplně nakonec.

Zítra: Tagliatelle s brokolicí a sýrovou omáčkou



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry