Chalupářské recepty: Ryba po mexicku za 35 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 23. května 2025

Svátek slaví Vladimír, zítra Jana

Chalupářské recepty: Ryba po mexicku za 35 minut!

Ryba po mexicku
Ryba po mexicku (Svojtka & Co.)

Rybí fi lé nejčastěji připravujeme na přírodní způsob nebo klasicky v trojobalu. V dnešním díle našeho seriálu vás naučíme další recept, který je inspirován mexickou kuchyní.

Je chutný, snadno a rychle se připravuje. Jako bonus vám pak ukážeme, jak si udělat domácí mexické tortilla chipsy s rajčatovou salsou. Ty využijete nejen v našem receptu, ale můžete je podávat k dalším jídlům nebo jako chuťovku k vínu.

POTŘEBUJETE

  • 800 g rybích filetů
  • 250 g jemné nebo pikantní salsy
  • 125 g čedaru
  • 50 g kukuřičných tortilla chipsů
  • 1 avokádo
  • 100 g zakysané smetany
  • tuk na vymazání pekáčku

POSTUP

1. Pekáč vymažeme tukem a vložíme do něj rybí filety, které potřeme jemnou nebo pikantní salsou (hotový výrobek koupíme v každém supermarketu).

2. Nastrouháme čedar a rybu jím posypeme.

3. Tortilla chipsy rozdrobíme a posypeme jimi rybí fi lety, které dáme do vyhřáté trouby na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C) péci na zhruba 20 minut.

4. Oloupeme avokádo, odstraníme pecku a nakrájíme ho na plátky. Zapečenou rybu podáváme se zakysanou smetanou a plátky avokáda.

Domácí mexická chuťovka

Mexické tortilla chipsy i salsu koupíte v každém marketu. Domácí výrobek je ale vždy chuťově lepší. Na chipsy potřebujete: 1 hrnek kukuřičné mouky, 1 hrnek hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce másla, mletý pepř, sůl, ½ lžičky chilli a olej.

V míse smícháme obě mouky s práškem do pečiva a měkkým máslem. Opepříme, osolíme a přidáme chilli. Vše promícháme a těsto dáme na 30 minut do ledničky. Poté ho rozválíme natenko a vykrajujeme stejně velké trojúhelníčky. Ty opečeme na suché pánvi z obou stran a necháme vychladnout.

Poté je pokapeme po obou stranách olejem a dáme na plechu s pečicím papírem do trouby, kde pečeme 3 až 4 minuty na 200 °C. Na rajčatovou salsu si připravte 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 500 g rajčat, sůl a pepř. Č

esnek a cibuli nasekáme nadrobno, oboje orestujeme na rozpáleném oleji, do kterého pak přidáme na kostičky nakrájená rajčata. Dusíme 10 minut. Osolíme a opepříme, kdo má rád ostré, přidá chilli papričku.

Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Svojtka & Co.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry