Chalupářské recepty: Ryba po mexicku za 35 minut!

Rybí fi lé nejčastěji připravujeme na přírodní způsob nebo klasicky v trojobalu. V dnešním díle našeho seriálu vás naučíme další recept, který je inspirován mexickou kuchyní.
Je chutný, snadno a rychle se připravuje. Jako bonus vám pak ukážeme, jak si udělat domácí mexické tortilla chipsy s rajčatovou salsou. Ty využijete nejen v našem receptu, ale můžete je podávat k dalším jídlům nebo jako chuťovku k vínu.
POTŘEBUJETE
- 800 g rybích filetů
- 250 g jemné nebo pikantní salsy
- 125 g čedaru
- 50 g kukuřičných tortilla chipsů
- 1 avokádo
- 100 g zakysané smetany
- tuk na vymazání pekáčku
POSTUP
1. Pekáč vymažeme tukem a vložíme do něj rybí filety, které potřeme jemnou nebo pikantní salsou (hotový výrobek koupíme v každém supermarketu).
2. Nastrouháme čedar a rybu jím posypeme.
3. Tortilla chipsy rozdrobíme a posypeme jimi rybí fi lety, které dáme do vyhřáté trouby na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C) péci na zhruba 20 minut.
4. Oloupeme avokádo, odstraníme pecku a nakrájíme ho na plátky. Zapečenou rybu podáváme se zakysanou smetanou a plátky avokáda.
Domácí mexická chuťovka
Mexické tortilla chipsy i salsu koupíte v každém marketu. Domácí výrobek je ale vždy chuťově lepší. Na chipsy potřebujete: 1 hrnek kukuřičné mouky, 1 hrnek hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce másla, mletý pepř, sůl, ½ lžičky chilli a olej.
V míse smícháme obě mouky s práškem do pečiva a měkkým máslem. Opepříme, osolíme a přidáme chilli. Vše promícháme a těsto dáme na 30 minut do ledničky. Poté ho rozválíme natenko a vykrajujeme stejně velké trojúhelníčky. Ty opečeme na suché pánvi z obou stran a necháme vychladnout.
Poté je pokapeme po obou stranách olejem a dáme na plechu s pečicím papírem do trouby, kde pečeme 3 až 4 minuty na 200 °C. Na rajčatovou salsu si připravte 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 500 g rajčat, sůl a pepř. Č
esnek a cibuli nasekáme nadrobno, oboje orestujeme na rozpáleném oleji, do kterého pak přidáme na kostičky nakrájená rajčata. Dusíme 10 minut. Osolíme a opepříme, kdo má rád ostré, přidá chilli papričku.
Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Svojtka & Co.