Chalupářské recepty: Vepřové s bylinkovou krustou! Za 35 minut!

Nejlahodnějším druhem vepřového masa je tzv. panenka. Toto maso je křehké, libové, jemné a obsahuje mnoho bílkovin. Nejen proto patří panenka k nejdražším masům.
Proč si ale jednou za čas nedopřát a panenku si neudělat? Třeba podle našeho receptu! A pokud se vám přece jen nechce do panenky investovat, dnešní jídlo můžete připravit i z jiných libových kousků vepřového masa...
POTŘEBUJETE
- 450 g kvalitního vepřového masa
- sůl
- mletý pepř
- 4 lžíce mouky
- ½ svazku petrželky
- ½ svazku libečku
- 2 vejce
- 1 lžíci drceného oregana
- 1 lžíci nasekané bazalky
- 3 lžíce přepuštěného másla
POSTUP
Plátky masa (ideální je panenka, ale lze použít i řízky z kýty nebo pečeni bez kosti) naklepeme pod fólií. Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
Bazalku, petrželku a libeček nasekáme najemno a smícháme s drceným oreganem na talíři, vejce rozšleháme.
Maso obalujeme nejdříve ve vajíčku a pak v bylinkové směsi a řízky hned smažíme na rozehřátém másle z každé strany zhruba 6 minut. Jako příloha se hodí zeleninový salát a různě upravené brambory. Doporučujeme šťouchané brambory.
Nejlepší šťouchané brambory
Šťouchané brambory jsou pochoutkou, která nezklame snad žádného gurmána. Dnes vás naučíme výborné šťouchané brambory s cibulkou a slaninou. Potřebujeme 1 kg brambor, sůl a pepř, 1 lžíci másla, 80 g anglické slaniny, 1 velkou cibuli a 200 ml smetany.
Na pánvi na másle rozškvaříme na nudličky nakrájenou slaninu, přidáme cibuli a pomalu ji opékáme dozlatova. Pak vše zalijeme smetanou, osolíme a opepříme. Do oloupaných uvařených brambor vmícháme cibulovou směs a vše rozšťoucháme. Takto připravené brambory jsou skvělé nejen jako příloha, ale i jako samostatné jídlo se zelím.
Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně z nakladatelství Svojtka & Co.