Chalupářské recepty: Plněné brambory za 35 minut
Jídla z brambor jsou populární zvláště na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
Kromě toho lze na venkově často sehnat chutné brambory od našich pěstitelů za dobrou cenu! Dnešní recept využívá velkých brambor, které se naplní směsí mletého masa a jarní cibulky. Za pouhých 35 minut vykouzlíte chutné jídlo, které může sloužit jako oběd či večeře. Můžete jím ale překvapit i své hosty. Dobrou chuť!
1)Brambory vaříme ve slupce asi 15 minut v mírně osolené vodě tak, aby nebyly příliš měkké. Potom je scedíme a necháme trochu zchladnout.
2)Mezitím nakrájíme jarní cibulku na kolečka, na pánvi rozpálíme lžíci másla a cibulku na něm osmažíme spolu s mletým masem. Osolíme, opepříme a okořeníme mletou paprikou.
3)Brambory překrojíme napůl, vnitřek vydlabeme a smícháme s připraveným mletým masem. Brambory směsí naplníme, osolíme a přidáme na každou půlku kousek másla.
4)Posypeme nastrouhaným sýrem a dáme na chvíli zapéct do trouby nebo pod gril, až se sýr roztaví a zezlátne. Podáváme se zeleninovým salátem.
POTŘEBUJETE:
✱ 400 g velkých brambor
✱ sůl
✱ ½ svazku jarní cibulky
✱ 2 lžíce másla
✱ 200 g mletého masa (mix vepřové hovězí)
✱ mletý pepř
✱ mletou sladkou papriku
✱ 100 g nastrouhaného ementálu
Náplň můžete obměňovat
Pokud nemáte rádi mleté maso, můžete náplň v receptu obměňovat dle fantazie. Maso lze nahradit například různými druhy zeleniny, houbami nebo například tuňákem.
Na tuňákovou náplň budete potřebovat 100 g tuňáka z konzervy, 1 avokádo, 4 lžíce kysané smetany, 1 lžíci citronové šťávy a jarní cibulku. Vynikající je i sýrová náplň s anglickou slaninou, na kterou potřebujete 50 g anglické slaniny, 1 lžičku nasekaných bylinek, 1 tavený sýr a 1 lučinu.
Tyto ingredience promícháme s dužinou z brambor, směsí naplníme brambory, posypeme 50 g strouhaného eidamu a zapečeme.
Zítra: Vepřové s bylinkovou krustou