Chalupářské recepty: Těstoviny s houbami! Za 25 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 23. května 2025

Svátek slaví Vladimír, zítra Jana

Chalupářské recepty: Těstoviny s houbami! Za 25 minut!

Fotografie
Fotografie (internal)

Většina chatařů a chalupářů ráda chodí na houby. Aby ne! Je to výborná relaxace a s trochou štěstí si člověk z lesa přinese levnou, chutnou a rychlou večeři.

Tradiční houbové recepty, jako je smaženice, guláš či řízky, se vám však brzy mohou omrzet. Proto dnes pro vás máme méně známý recept na těstoviny s pórkem a houbami, který vážně stojí za zkoušku.

POTŘEBUJETE

  • 2 pórky
  • 250 g hub
  • 250 g tagliatelle
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • mletý pepř
  • kajenský pepř
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 100 g strouhaného parmazánu

POSTUP

1. Tagliatelle (můžeme je nahradit i jinými dlouhými těstovinami) uvaříme al dente (na skus) dle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje. Pak je scedíme a necháme ležet v teple.

2. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, houby očistíme, kloboučky nakrájíme na tenké plátky a nožičky na tenká kolečka.

3. Ve velké pánvi rozpálíme máslo, pórek a houby na něm restujeme za stálého míchání asi 5 minut. Osolíme, opepříme a okořeníme špetkou kajenského pepře.

4. Přidáme bílé víno a smetanu a omáčku na mírném ohni 6 až 8 minut povaříme. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, promícháme s těstovinami a podáváme posypané nastrouhaným parmazánem.

Jak vybrat dobré těstoviny?

Při výběru těstovin bychom měli vždy pečlivě prostudovat obal kupovaného výrobku, na němž by neměl chybět nejen návod na vaření, ale také složení a informace o výrobci.

Pokud jde o složení, měli bychom hledat především těstoviny vyrobené z kvalitní mouky z tvrdé pšenice (italsky grano duro). U nejkvalitnějších těstovin tu najdete celý rodokmen – kde rostla pšenice, v jakém mlýně se mlela atd. Číslo u špaget pak označuje tloušťku těsta.

Důležitá je také délka sušení těstovin, která by měla ideálně být čtyřiadvacet až osmačtyřicet hodin.

Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně z nakladatelství Svojtka & Co.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry