Chalupářské recepty: Přírodní řízky! Za 35 minut!

Vepřové maso je v české kuchyni nejpoužívanější. Pokud koupíme libové vepřové (například kýtu nebo pečeni), jsou i jídla z něj připravená dobře stravitelná a neobsahují tolik tuku.
V dnešním díle našeho seriálu vás naučíme, jak připravit řízky s cibulovou omáčkou. Toto velmi chutné jídlo zvládnete za velmi krátkou dobu, proto ho doporučujeme vařit na chatě, chalupě či na dovolené. Dobře se najíte, a přitom neztratíte drahocenný čas...
POTŘEBUJETE:
- 4 vepřové řízky
- sůl
- mletý pepř
- 3 cibule
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 125 ml zeleninového vývaru
- 125 ml sherry
- 2 lžíce nasekané pažitky
POSTUP
Vepřové řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a řízky na něm osmažíme z obou stran (z každé asi 5 minut). Vyjmeme a udržujeme v teple. Ve výpeku smažíme kolečka cibule zhruba 3 minuty, až zesklovatí.
Pak je zaprášíme moukou a podlijeme zeleninovým vývarem a sherry. Omáčku necháme mírně zhoustnout, přidáme nasekanou pažitku. Řízky podáváme přelité omáčkou. Jako příloha se hodí těstoviny či bramborová kaše.
Jak udělat dobrou bramborovou kaši?
V první řadě musíme koupit správné brambory – na kaši bychom měli použít brambory varného typu C. Před vařením oloupané a nakrájené brambory několikrát propláchneme studenou vodou, aby se vyplavil škrob. Mléko, které do kaše dáváme, musí být vždy teplé, aby kaše nebyla mazlavá! Pro zjemnění můžeme část mléka nahradit tučnou smetanou.
Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně z nakladatelství Svojtka &Co.