Recepty, které porazí nemoci: Jak na roztroušenou sklerózu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Recepty, které porazí nemoci: Jak na roztroušenou sklerózu!

Jáhly obsahují celou řadu minerálních látek.
Jáhly obsahují celou řadu minerálních látek. (Profimedia.cz)

Roztroušená skleróza je nevyléčitelné zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému – míchy a mozku. Postihuje zejména mladé lidi mezi 20. až 40. rokem, častěji ženy.

Řada nemocných i přes pomoc doktorů skončí na vozíku. Důležité je nemoc odhalit včas a zahájit razantní léčbu, jinak 60 % pacientů potřebuje do 15 let dvě berle, aby ušli sto metrů.

Co k nemoci říkají vědci z Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství, kteří výsledky shrnuli do Čínské studie.

Roztroušená skleróza

Počet nemocných: V Česku cca 13 tisíc lidí.

Proč vzniká? Touto otázkou se zabývá řada vědeckých týmů, příčina vzniku onemocnění známa není. Jako o možné příčině lékaři mluví o nesprávní funkci imunitního systému. I když je nevyléčitelná, je léčitelná a průběh nemoci se dá ovlivnit, zejména při dostatečné a včas zahájené léčbě.

Průběh onemocnění může ovlivňovat jak počasí, horko obvykle způsobí dočasné zhoršení, tak strava. Pacienti by měli zapomenout na živočišné tuky, naopak dbát na dostatečný pitný režim a dodržovat celkově zdravý životní styl.

Čínská studie radí: Strava podle doktora Roye Swanka hraje výraznou roli při zhoršování nemoci. Sledoval soubor nemocných s roztroušenou sklerózou a zjistil, že např. u skupiny nemocných, kteří konzumují velké množství ryb, dochází ke zhoršování nemoci později. Negativní vliv mají zejména nasycené tuky (uzeniny; živočišné tuky (výjimku tvoří ryby); nekvalitní rostlinné tuky – palmový používaný např. při výrobě sladkostí).

Výsledky: Z pacientů, kteří v počátečním stadiu nemoci přešli na jídelníček sestavený doktorem Swankem, zůstalo cca 95 % po dobu 30 let pouze mírně handicapováno a 5 % zemřelo. Výsledky u skupiny s »nesprávnou« stravou byly téměř opačné.

Vzorový jídelníček jako prevence roztroušené sklerózy

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.