Recepty, které porazí nemoci: Jak na rakovinu prsu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Recepty, které porazí nemoci: Jak na rakovinu prsu?

Kuskus jistě znáte, zkuste nově sáhnout po celozrnném.
Kuskus jistě znáte, zkuste nově sáhnout po celozrnném. (Profimedia.cz)

Rakovina prsu je nejčastějším zhoubným nádorem žen v Česku. Nejčastěji ji lékaři diagnostikují po 50. roce věku, ale výjimečné nejsou ani pacientky mladší, dokonce již od dvaceti let.

A léčí se i ženy, u nichž se nemoc objevila během těhotenství! V čím časnějším stadiu se na ni přijde, tím je větší šance na úplné uzdravení.

Důležité jsou preventivní prohlídky i změna životního stylu – nechte se proto inspirovat Čínskou studií, výsledky 20letého bádání výzkumníků Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství.

Rakovina prsu

Ročně onemocní: cca 6900 Češek

Ročně zabije: cca 1680 žen

Proč vzniká? Na vzniku rakoviny prsu se podílí řada faktorů. Podstatný vliv mají ženské hormony a dědičné dispozice. Mezi další patří některé typy nezhoubných onemocnění prsu, obezita, nadměrné množství tuků v potravě, časté pití alkoholu, kouření, první těhotenství po 30. roce či bezdětnost a nedostatek pohybu.

Lékaři radí pravidelně 1x ročně navštěvovat gynekologa, který provádí i vyšetření prsů, a také každý měsíc prsy samovyšetřovat. Od 45. roku má žena bez jakýchkoli problémů nárok jednou za 2 roky na preventivní mamografi i. A těm, jejichž matka, sestra, teta či babička nemoc prodělaly, by lékař měl sestavit speciální plán kontrol.

Čínská studie radí:

Ženy v západních zemích jsou v porovnání s těmi z rozvojových celoživotně vystaveny 2,5 až 3krát vyšším dávkám ženských hormonů. Zvýšené hladiny v těle jsou způsobeny stravou bohatou na tuky a živočišné bílkoviny se současným nedostatkem vlákniny. Ženy mohou podniknout účinné kroky, aby osobnímu setkání s touto ošklivou nemocí alespoň z části samy zabránily.

Výsledky: Omezení masa, uzenin a dalších potravin živočišného původu sníží hormonální hladinu v průměru o 17 %, tedy na úroveň žen, u nichž se onemocnění vyskytuje jen zřídka.

Vzorový jídelníček při rakovině prsu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.