Recepty, které porazí nemoci: Jak na srdeční infarkt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Recepty, které porazí nemoci: Jak na srdeční infarkt!

K večeři si připravte dušenou rybu na zelenině se zázvorem.
K večeři si připravte dušenou rybu na zelenině se zázvorem. (Profimedia.cz)

Rakovina, srdeční infarkty, mozkové mrtvice, cukrovka, osteoporóza, obezita... Nejčastější nemoci, s nimiž v Česku zápolí statisíce lidí. Je možné je přemoct?

Lékaři předepisují léky, někdy jsou v léčbě úspěšnější, jindy méně. Nemoci přitom máme podle vědců ve svých rukách, stačí se zamyslet nad tím, co jíme.

Deník Aha! jako jediný cituje z Čínské studie – výsledků dvacetiletého bádání výzkumníků Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství. Co nám může pomoct?

Srdeční infarkt

Ročně onemocní: 32 500 Čechů.

Ročně zabije: 7300 lidí!

Proč vzniká? Vysoká hladina cholesterolu v krvi, kouření, obezita, cukrovka, stres, nedostatek pohybu působí na cévy zásobující srdce okysličenou krví. Ukládají se v nich tukové látky, které je zužují. Ve chvíli, kdy je poškození tak výrazné, že se céva ucpe, nemají srdeční buňky kyslík a odumírají – vzniká srdeční infarkt.

Čínská studie radí:

Prevenci srdečního infarktu či dalšího ataku je možné vést výraznou změnou výživy. Doktor Dean Ornish sestavil jídelníček z nízkotučné rostlinné stravy, kdy jen 10 % všech kalorií smí pocházet z tuků.

Pacientům doporučuje vyhýbat se vejcím a masu savců. Mléka se může pouze 250 ml denně, a to nízkotučného, případně 150 ml nízkotučného jogurtu. Třikrát týdně je třeba 1 hodina aktivního pohybu – rychlá chůze, běh, plavání, jízda na kole.

Vždy pokračujte v léčbě ordinované lékařem!

Výsledky: U 82 % testovaných pacientů došlo k ústupu srdeční choroby během 1 roku. Celková hladina cholesterolu klesla o 35 %, zlého cholesterolu o 38 %. O 4 % se snížila tuková vrstva, která ucpávala srdeční cévy.

Vzorový jídelníček pro zdravé srdce

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.