Využijte sílu jarních bylin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Využijte sílu jarních bylin!

Salát z pampeliškových listů
Salát z pampeliškových listů (Profimedia. cz, ara)

Příroda se po dlouhých měsících pomalu probouzí ze zimního spánku a zítra již konečně přivítáme tolik očekávané jaro.

S ním se na loukách a zahradách objeví i první jarní byliny, obsahující léčebnou sílu a klíč k našemu zdraví. Některé z nich jsou často považovány za plevel a lidé mnohdy nemají ani ponětí o jejich léčivé moci.

Jak poznat, která z bylinek je ta pravá a jak ji správně použít v naší kuchyni? Na tyto otázky Nedělnímu Aha! odpověděla žena s příznačným jménem Eva Třezalka (44), která se díky své babičce věnuje bylinám již od třinácti let.

Dlouhodobě zanedbané zásady zdravé výživy, spojené navíc s nedostatkem pohybu a stresem, přinášejí mnohdy závažné zdravotní problémy. Ale i při správné výživě potřebují naše vnitřní orgány občas pomoci. Jejich špatné »zásobování« a nesprávná funkce se projevuje malátností, bolestmi hlavy a žaludku. J

ako první začne proti nesprávnému stravování protestovat právě trávicí soustava. Tady mají bylinky, především hořké, významnou funkci, kterou dosud nedokázaly nahradit ani nejmodernější syntetické léky. A během několika následujících týdnů už bude opravdu z čeho vybírat.

Během jedné procházky v přírodě si budeme moci nasbírat spoustu různých bylinek, které nám prokáží neocenitelnou službu. Pročistí krev a dodají našemu tělu vitaminy, minerály a další užitečné látky. Také posílí naši imunitu a dodají tělu životní energii.

Jak na to?

Pokud se vydáme na bylinky pro přímou konzumaci, rozhodně jen na místa, kde jsme si jisti čistotou půdy a prostředí. Nikdy je nesbíráme v blízkosti silnic, skládek, továren a v podobně potenciálně toxickém prostředí. Vybíráme si mladé zdravé listy bez známek napadení či nemoci a ukládáme je do prodyšného zavazadla, nejlépe košíku.

Před konzumací je důležité bylinky důkladně proprat ve studené vodě. Do polévek a pro přípravu špenátu, pomazánek, dresingů apod. je nakrájíme na drobno, popř. lehce pomixujeme v mixeru. Do salátu je používáme buď celé, nebo pokrájené.

Kdo je Eva Třezalka?

Eva Třezalka pochází z  Písku a je matkou 3 dětí. Jméno Třezalka používá od července 2004. Bylinky sbírala její babička Zuzana, která malou Evu, tehdy ještě třináctiletou, zasvětila do jejich tajemství.

Eva pořádá přednášky na téma bylinek a také působí jako instruktorka alpinningu a je členkou týmu Aerobik & Power Studio Bára v Příbrami.



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.