Potraviny proti rakovině: Superzdravé karí!

O blahodárném vlivu ovoce nebo zeleniny na lidský organismus se ví už dlouho, ale potravin, které se bijí za lidské zdraví i proti zákeřné rakovině, je víc, než bychom vůbec tušili.
I taková čokoláda, která je jinak považována na zdroj nadváhy, pomáhá v boji s rakovinou. Stejně tak luštěniny, obiloviny nebo lesní plody. Důležitá je volba potravin i způsob jejich přípravy.
Nabízíme vám několik tipů z nejzdravější kuchyně. Té, která chrání lidské zdraví.
Indické kuřecí karí (pro 4 osoby)
- 500 g kuřecích filetů
- 150 g bílého jogurtu
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- ½ lžíce směsi indického koření
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička chilli prášku
- ½ velké lžíce koriandru
- ½ lžičky skořice
- 100 ml kokosového mléka
- sůl
- pepř
Postup: Marinujte maso hodinu v jogurtu. Přidejte najemno nakrájený zázvor a česnek. V hrnci předehřejte olej, přidejte cibuli, zázvor a česnek a poduste. Pak podlijte vodou a přidejte marinované maso. Povařte 15 minut na silném ohni, osolte a opepřete. Podávejte s rýží.
Co také pomáhá
Chili, kurkuma, pepř, zázvor, máta, tymián, oregano
V Indii je koření medicínou. Například kurkuma obsahuje kurkumin, což je žluté barvivo, které chrání před rakovinou a působí protizánětlivě. Nachází se například v koření karí. Uvařte si obyčejné rizoto – z vařené rýže, zeleniny a kuřecího masa, vše smíchejte dohromady a na závěr vmíchejte velkou lžíci karí.