Potraviny proti rakovině: Borůvky jsou plné antioxidantů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Potraviny proti rakovině: Borůvky jsou plné antioxidantů!

Borůvky jsou plné antioxidantů, které mohou přispět k ničení rakovinotvorných buněk.
Borůvky jsou plné antioxidantů, které mohou přispět k ničení rakovinotvorných buněk. (Profimedia.cz)

Na pohled obyčejná borůvka je jedním z bojovníků proti rakovinovému bujení. Obsahují totiž pterostilben, což je přirozený antioxidant, který pomáhá ničit vysoce reaktivní molekuly zvané volné radikály.

Ty mohou vyvolat růst rakovinných buněk. Borůvky jsou skvělé i v lidovém léčitelství, neboť jsou »dobré na oči« a umějí zastavit průjem. Výluh z plodů a listů se dává jako obklad při hemoroidech a kožních onemocněních a ke kloktání při angíně.

Zajímavé je, že i když borůvky obsahují ovocný cukr a jsou sladké, pomáhají otylým v jejich boji s nadváhou.

Borůvkovo-mátový koktejl

  • 800 g borůvek
  • 2 lžíce čerstvé máty
  • 800 g bílého jogurtu
  • 4 lžíce javorového sirupu

Postup: Nadrobno nakrájené mátové lístky, jogurt, borůvky a javorový sirup dejte do mixéru a rozmixujte do tekutého stavu. Po rozlití lze jednotlivé sklenice ozdobit lístkem máty. Podávejte vychlazené.

Co také pomáhá: Jahody, brusinky, maliny, ostružiny

Vědci už dávno doporučují jíst všechny druhy ovoce a zeleniny, nejméně pět porcí denně, což pomáhá chránit před rakovinou a dalšími nemocemi. Jednou porcí se myslí 150 až 200 gramů. Dobré jsou zejména lesní plody.

Lesní jahody se pro vysoký obsah vitaminu C doporučují při srdečních nemocech, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Léčí žlučníkové, jaterní a krevní choroby a dnu. Jahody obsahují rovněž vitamíny B a E. Odvar nebo kaše z jahod se užívá k ošetření pleti, na hemoroidy, zápach z úst, ekzémy a hnisající rány.

Brusinky ničí bakterie a mají protizánětlivé účinky, snižují horečku a mírní kašel.

Maliny obsahují vitaminy A, B, C a E, cukry, minerály a silice. Jsou vhodné při cukrovce, špatném trávení a revmatismu. Uvolňují křeče při chorobách žlučníku. Snižují horečku, pomáhají při průjmu. Užívají se na hemoroidy, akné, kožní vyrážky, astma. Doporučují se při kornatění tepen.

Ostružiny jsou zdrojem vitaminu B, C a minerálních látek. Ničí bakterie, pomáhají při průjmu i zácpě, nespavosti, zánětech žaludku, nachlazení a vyčerpání. Podporují krvetvorbu. Jako obklad se osvědčily při onemocněních kůže.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.