Potraviny proti rakovině: Čočka snižuje cukr!

Čočka je velice hodnotná potravina. Pomáhá snižovat hladinu cukru a škodlivého cholesterolu v krvi a působí také jako prevence proti rakovině.
Čočka je vynikajícím zdrojem draslíku, mědi a železa, ale také kyseliny listové, a proto je velmi vhodné ji přijímat v těhotenství a v době menstruace. Čočka má také velmi dobrý vliv na tvorbu červených krvinek.
Vysoký obsah vitaminů skupiny B (niacin 2 – 2,5 mg), lecitinu, hořčíku a vápníku činí z čočky výborný prostředek proti neurózám, depresím, stresům apod. U nás se prodává zejména hnědý druh.
Vydatná čočková polévka
- 400 g čočky
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- badyán
- 2 kousky citronové kůry
- směs kari a kurkumy
- 1 ½ lžíce medu
- 1 ½ lžíce strouhaného kokosu
- 1 ½ jablka
- sůl
- pepř
Postup: Zázvor a česnek nakrájejte najemno a orestujte na pánvi v horkém oleji. Jablko nakrájejte na malé kousky, smíchejte se zeleninou, medem a kokosem a pokračujte v orestování. Až pak přidejte čočku, zalijte litrem a půl vody, a 10 minut lehce povařte. Osolte a opepřete.
Co také pomáhá: Fazole, hrách
Jsou plné proteinů, vitaminů a minerálů. A hlavně jsou zdrojem cenné látky inositolu, která chrání před rakovinou střev, prsu a prostaty. Chlorofylin z hrášku na sebe váže škodlivé látky v těle, chrání nás před rakovinou střev.
Jako všechny luštěniny snižuje hrášek hladinu cholesterolu, vlákninou podporuje trávení. Fazole dodávají tělu vlákninu a sekundární rostlinné látky, které chrání před rakovinou střev.
Experti na výživu doporučují jíst luštěniny, tedy třeba právě fazole nebo čočku, alespoň jednou týdně.