Potraviny proti rakovině: Cibule ochrání žaludek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Potraviny proti rakovině: Cibule ochrání žaludek!

Gazpacho je velmi chutná španělská polévka.
Gazpacho je velmi chutná španělská polévka. (Profimedia.cz)

Cibule je již dlouho spojována s pozitivními účinky v prevenci rakoviny, srdečních onemocnění i běžných nachlazení.

V částech světa, kde je konzumace cibule vysoká, je výskyt různých druhů rakoviny mnohem nižší. Například v Číně, kde jsou cibule a česnek při vaření používány mnohem více než kdekoli jinde na světě, je riziko rakoviny žaludku nižší v průměru o 40 %.

Gazpacho

  • 2 salátové okurky
  • 8 čerstvých rajčat
  • 1 hrubě nakrájená červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pár kapek tabasca
  • 2 lžíce olivového oleje
  • rajský protlak
  • sůl
  • pepř
  • petržel
  • ocet

Postup: Cibuli a česnek rozmixujte s šesti čerstvými rajčaty a rajským protlakem. Přidejte olej, ocet, sůl, pepř, bylinky. Zbylá dvě rajčata zbavte semen a stejně jako okurku nakrájejte na drobné kostky, které v takto připravené polévce promíchejte. Zalijte vodou a dochuťte tabaskem a olivovým olejem, pak osolte a opepřete. Na zahuštění polévky lze použít chlebové drobky. Podáváme za studena.

Léčivé účinky cibule

Cibule

  • Cibule je silně antibakteriální. Studie ukazují, že pomáhají až proti devíti druhům rakoviny. Působí příznivě proti nádorům trávicího traktu, žaludku a tlustého střeva. Omezuje také růst buněk.
  • Cibule má třetí nejvyšší obsah fenolových sloučenin (jednoho z druhů antioxidantů) a je čtvrtá nejúčinnější v boji proti růstu rakovinotvorných buněk.
  • Cibule má vysoký obsah kvercetinu, u nějž byla zjištěna účinnost na rakovinu plic. Finský výzkum odhalil, že ve skupině mužů, kteří konzumovali stravu bohatou na kvercetin, se výskyt rakoviny snížil o 60 %.
  • Chuťově výrazné cibule (zvláště šalotka a štiplavé žluté odrůdy) jsou účinnější v potlačení růstu buňek rakoviny tlustého střeva a jater, než jemně chutnající odrůdy.
  • Allylové sulfidy obsažené v cibuli snižují riziko vzniku krevních sraženin a výrazně snižují hladinu LDL cholesterolu. Cibule s výraznou chutí a vůní snižují přilnavost krevních destiček, čímž zmenšují riziko aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, infarktu myokardu a mrtvice.
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.