Potraviny proti rakovině: Cibule ochrání žaludek!

Cibule je již dlouho spojována s pozitivními účinky v prevenci rakoviny, srdečních onemocnění i běžných nachlazení.
V částech světa, kde je konzumace cibule vysoká, je výskyt různých druhů rakoviny mnohem nižší. Například v Číně, kde jsou cibule a česnek při vaření používány mnohem více než kdekoli jinde na světě, je riziko rakoviny žaludku nižší v průměru o 40 %.
Gazpacho
- 2 salátové okurky
- 8 čerstvých rajčat
- 1 hrubě nakrájená červená cibule
- 2 stroužky česneku
- pár kapek tabasca
- 2 lžíce olivového oleje
- rajský protlak
- sůl
- pepř
- petržel
- ocet
Postup: Cibuli a česnek rozmixujte s šesti čerstvými rajčaty a rajským protlakem. Přidejte olej, ocet, sůl, pepř, bylinky. Zbylá dvě rajčata zbavte semen a stejně jako okurku nakrájejte na drobné kostky, které v takto připravené polévce promíchejte. Zalijte vodou a dochuťte tabaskem a olivovým olejem, pak osolte a opepřete. Na zahuštění polévky lze použít chlebové drobky. Podáváme za studena.
Léčivé účinky cibule
- Cibule je silně antibakteriální. Studie ukazují, že pomáhají až proti devíti druhům rakoviny. Působí příznivě proti nádorům trávicího traktu, žaludku a tlustého střeva. Omezuje také růst buněk.
- Cibule má třetí nejvyšší obsah fenolových sloučenin (jednoho z druhů antioxidantů) a je čtvrtá nejúčinnější v boji proti růstu rakovinotvorných buněk.
- Cibule má vysoký obsah kvercetinu, u nějž byla zjištěna účinnost na rakovinu plic. Finský výzkum odhalil, že ve skupině mužů, kteří konzumovali stravu bohatou na kvercetin, se výskyt rakoviny snížil o 60 %.
- Chuťově výrazné cibule (zvláště šalotka a štiplavé žluté odrůdy) jsou účinnější v potlačení růstu buňek rakoviny tlustého střeva a jater, než jemně chutnající odrůdy.
- Allylové sulfidy obsažené v cibuli snižují riziko vzniku krevních sraženin a výrazně snižují hladinu LDL cholesterolu. Cibule s výraznou chutí a vůní snižují přilnavost krevních destiček, čímž zmenšují riziko aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, infarktu myokardu a mrtvice.