Potraviny proti rakovině: Sleď proti polypům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Potraviny proti rakovině: Sleď proti polypům!

Netradičně připravené sleďové filety lákají k nakousnutí.
Netradičně připravené sleďové filety lákají k nakousnutí. (Profimedia.cz)

Způsobů, jak bojovat proti zákeřné rakovině, je víc, než bychom vůbec tušili. Důležitá je volba potravin i způsob jejich přípravy.

V dalším díle našeho nového seriálu vám nabízíme několik tipů z nejzdravější kuchyně – tentokrát z rybího světa. Omega3 mastné kyseliny z ryb mohou ochránit před rakovinou tlustého střeva i ty, kteří mají genetické dispozice ke vzniku této choroby.

A podávání koncentrované formy omega3 mastných kyselin dokonce při lékařských testech snížilo počet a velikost prekancerózních polypů v tlustém střevě.

Středomořský sleď (pro 4 osoby)

Postup: Rozpalte troubu na 175 stupňů. Rybu omyjte, vykostěte a lehce osolte. Pak z naporcované ryby udělejte rolky a ty dejte do pekáče. Přidejte česnek, šalvěj, petržel, citronovou šťávu a víno. Na to nastrouhejte nebo nadrobte chléb, přilijte olivový olej, osolte a opepřete. Pečte 20 minut. Podávejte s brambory.

Co také pomáhá

Zavináče

Mořské ryby obsahují zdraví prospěšné omega3 nenasycené mastné kyseliny, které výrazně snižují riziko rakoviny. Marinování prospěšné látky neničí, takže zůstávají i v již hotových zavináčích.

Makrela

Tučná mořská ryba obsahuje dva druhy omega3 mastných kyselin (EPA a DHA), které působí protizánětlivě. Švédští vědci zjistili, že makrela třikrát týdně výrazně snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty. Vhodné je připravovat ryby na grilu nebo dusit v páře. Teplo tak nezničí cenné látky. Sleďové filety obsahují spoustu zdravých omega3 mastných kyselin.



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.