Potraviny proti rakovině: Sleď proti polypům!
Způsobů, jak bojovat proti zákeřné rakovině, je víc, než bychom vůbec tušili. Důležitá je volba potravin i způsob jejich přípravy.
V dalším díle našeho nového seriálu vám nabízíme několik tipů z nejzdravější kuchyně – tentokrát z rybího světa. Omega3 mastné kyseliny z ryb mohou ochránit před rakovinou tlustého střeva i ty, kteří mají genetické dispozice ke vzniku této choroby.
A podávání koncentrované formy omega3 mastných kyselin dokonce při lékařských testech snížilo počet a velikost prekancerózních polypů v tlustém střevě.
Středomořský sleď (pro 4 osoby)
Postup: Rozpalte troubu na 175 stupňů. Rybu omyjte, vykostěte a lehce osolte. Pak z naporcované ryby udělejte rolky a ty dejte do pekáče. Přidejte česnek, šalvěj, petržel, citronovou šťávu a víno. Na to nastrouhejte nebo nadrobte chléb, přilijte olivový olej, osolte a opepřete. Pečte 20 minut. Podávejte s brambory.
Co také pomáhá
Zavináče
Mořské ryby obsahují zdraví prospěšné omega3 nenasycené mastné kyseliny, které výrazně snižují riziko rakoviny. Marinování prospěšné látky neničí, takže zůstávají i v již hotových zavináčích.
Makrela
Tučná mořská ryba obsahuje dva druhy omega3 mastných kyselin (EPA a DHA), které působí protizánětlivě. Švédští vědci zjistili, že makrela třikrát týdně výrazně snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty. Vhodné je připravovat ryby na grilu nebo dusit v páře. Teplo tak nezničí cenné látky. Sleďové filety obsahují spoustu zdravých omega3 mastných kyselin.