Recepty, které porazí nemoci: Jak na obezitu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Recepty, které porazí nemoci: Jak na obezitu!

Vločková kaše zasytí, obsahuje hodně vlákniny.
Vločková kaše zasytí, obsahuje hodně vlákniny. (Profimedia.cz)

Víc než polovina dospělých v Česku má velký pupek, zadek... Kila navíc. Nejde ale jen o špeky. Obezita je jednou z příčin řady zdravotních problémů končících smrtí – nemocí srdce a cév, rakoviny, cukrovky.

Nadváha ve 40 letech zkracuje život průměrně o 3 roky, obezita o 7 let. Jak neonemocnět a zhubnout? Inspirujte se výsledky Čínské studie – 20letého bádání vědců Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství. Jako jediný v ČR je exkluzivně přináší deník Aha!

Obezita

  • Počet otylých: V Česku má 34 % dospělých nadváhu, 21 % je obézních. Dětí je u nás obézních 7 % a s nadváhou 15 %. Varující je, že nadbytečná kila v dětství vedou k obezitě v dospělosti. Obezitou trpělo v dětství 43 % obézních mužů a 46 % obézních žen.
  • Proč vzniká? Moc jíme a nehýbeme se. Nevyužitá energie se v těle ukládá v tukových buňkách, a pokud nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie přetrvává delší dobu, člověk začne tloustnout. Velký omyl, jehož se dopouští skoro každý, kdo se snaží hubnout, je drastické omezení jídla. Pouze způsobíme, že se nám zpomalí metabolismus, tělo se z každé porce snaží využít co nejvíc a všechno uložit do tuků. S obezitou souvisejí nemoci, např. cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, srdeční infarkty, mozkové příhody, bolesti zad a kloubů, neplodnost, některé typy zhoubných nádorů či deprese.

Čínská studie radí:

Zcela se vyvarujte konzumace uzenin, špeku a velkého množství masa. Řešení obezity spočívá v přírodní, zejména rostlinné stravě (pozor, jídelníček musí být sestaven správně – i pouze vegetariánská strava může být velmi kalorická). A dále v rozumné míře cvičení. Na rozdíl od jednostranných diet se jedná o dlouhodobou změnu životního stylu, která přinese snížení hmotnosti a minimalizaci vzniku chronických nemocí.

Výsledky: Obézní lidé, kteří začali jíst stravu s výrazným zastoupením rostlinných produktů, v kombinaci se cvičením zhubli po dvanácti dnech 2 kg, po třech týdnech 4,5 kg, po dvanácti týdnech 7 kg a po roce 11 kg.

854912:gallery:true:true

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.