Recepty, které porazí nemoci: Jak na nemoci očí

Ztráta zraku je pro nás vidící nepředstavitelná. O své oči mnohdy vůbec nepečujeme. Zatímco s šedým zákalem způsobujícím mlhavé vidění umějí doktoři bojovat, na tzv. věkem podmíněnou makulární degeneraci jsou krátcí.
Jde přitom o nejčastější příčinu slepoty v Česku! Její první citelný projev může být až černá skvrna v centru vidění. Existuje prevence? Deník Aha! přináší rady a doporučení z Čínské studie – 20letého bádání výzkumníků Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství.
Nemoci očí
- Kdo onemocní: Určitým stupněm šedého zákalu trpí v 55 letech každý druhý Čech (v 75 letech již ¾ všech lidí), lékaři umějí pomoci operací – výrazně zlepší zrak u 98 % nemocných. Naopak makulární degenerace ohrožuje v ČR cca 530 tisíc lidí. Vyléčit se nedá, je možné pouze zbrzdit její průběh. Nejpozději od 45 let bychom měli chodit na pravidelné prohlídky na oční.
- Proč vznikají?
Šedý zákal – jeho příčina není zcela jasná, trpí jím častěji lidé z horských oblastí a ti, kteří vystavují oči slunečním paprskům bez brýlí s UV fi ltrem. Je častější u diabetiků a pacientů dlouhodobě léčených kortikoidy.
Makulární degenerace – mezi faktory, které přispívají ke vzniku nemoci, patří genetické vlohy, nesprávné stravovací návyky, kouření, dlouholeté vystavování přímému slunečnímu záření, věk.
Čínská studie radí:
Zelenina představuje ochranu před šedým zákalem i makulární degenerací, snižuje účinek volných radikálů, které poškozují oči. Problémy ve vyšší míře prokázali lékaři ve studiích u lidí, kteří nedostatečně konzumovali barevnou a listovou zeleninu. Riziko vzniku nemoci se dále zvyšovalo nadměrnou konzumací masa.
Výsledky: Jídelníček zajišťující vysoký příjem luteinu (špenát, listová zelenina) snižuje riziko šedého zákalu o 40 %. Karotenoidy obsažené v brokolici, mrkvi, brukvi, tykvi, sladkých bramborách naopak snižují o 43 % výskyt makulární degenerace.