Recepty, které porazí nemoci: Jak na nemoci očí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Recepty, které porazí nemoci: Jak na nemoci očí

Salát osvěží a zasytí.
Salát osvěží a zasytí. (Profimedia.cz)

Ztráta zraku je pro nás vidící nepředstavitelná. O své oči mnohdy vůbec nepečujeme. Zatímco s šedým zákalem způsobujícím mlhavé vidění umějí doktoři bojovat, na tzv. věkem podmíněnou makulární degeneraci jsou krátcí.

Jde přitom o nejčastější příčinu slepoty v Česku! Její první citelný projev může být až černá skvrna v centru vidění. Existuje prevence? Deník Aha! přináší rady a doporučení z Čínské studie – 20letého bádání výzkumníků Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství.

Nemoci očí

  • Kdo onemocní: Určitým stupněm šedého zákalu trpí v 55 letech každý druhý Čech (v 75 letech již ¾ všech lidí), lékaři umějí pomoci operací – výrazně zlepší zrak u 98 % nemocných. Naopak makulární degenerace ohrožuje v ČR cca 530 tisíc lidí. Vyléčit se nedá, je možné pouze zbrzdit její průběh. Nejpozději od 45 let bychom měli chodit na pravidelné prohlídky na oční.
  • Proč vznikají?
    Šedý zákal – jeho příčina není zcela jasná, trpí jím častěji lidé z horských oblastí a ti, kteří vystavují oči slunečním paprskům bez brýlí s UV fi ltrem. Je častější u diabetiků a pacientů dlouhodobě léčených kortikoidy.
    Makulární degenerace – mezi faktory, které přispívají ke vzniku nemoci, patří genetické vlohy, nesprávné stravovací návyky, kouření, dlouholeté vystavování přímému slunečnímu záření, věk.

Čínská studie radí:

Zelenina představuje ochranu před šedým zákalem i makulární degenerací, snižuje účinek volných radikálů, které poškozují oči. Problémy ve vyšší míře prokázali lékaři ve studiích u lidí, kteří nedostatečně konzumovali barevnou a listovou zeleninu. Riziko vzniku nemoci se dále zvyšovalo nadměrnou konzumací masa.

Výsledky: Jídelníček zajišťující vysoký příjem luteinu (špenát, listová zelenina) snižuje riziko šedého zákalu o 40 %. Karotenoidy obsažené v brokolici, mrkvi, brukvi, tykvi, sladkých bramborách naopak snižují o 43 % výskyt makulární degenerace.

853537:gallery:true:true

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.