Recepty, které porazí nemoci: Jak na Alzheimera

Alzheimerova choroba je onemocnění mozku, při kterém dochází k zániku mozkových buněk.
Základním příznakem je porucha paměti. Na počátek onemocnění může upozornit zapomnětlivost, člověk stále něco hledá, dává věci na nesprávná místa, např. brýle do lednice. Je nejčastější příčinou demence a může vést až k úplné ztrátě soběstačnosti. Jak se jí vyvarovat? Inspirujte se radami z Čínské studie – výsledků 20letého bádání výzkumníků Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství.
Alzheimerova choroba
- Počet nemocných: Jen v Česku zhruba 120 000 lidí. V 60 letech jsou postiženy 2 až 3 %, v 80 je postižena již polovina populace. Existují vzácné formy, kdy lidé onemocní již kolem 40. až 50. roku věku.
- Proč vzniká? Příčinu nemoci lékaři zcela neznají. Na její vznik má vliv dědičnost, ale i různé genetické změny, které nedědíme. Rizikovým faktorem je vysoký věk. Je prokázáno, že ženy onemocní častěji než muži. Pomoci může cvičení mozku – učení se – duševní aktivita. Lékaři doporučují stravu bohatou na olivový olej, ořechy, rybí a drůbeží maso, ovoce a zeleninu.
Čínská studie radí:
Strava mající vyšší obsah sacharidů, vlákniny, vitaminů (zejména C, E, betakarotenů a kyseliny listové) a minerálních látek (zinku a železa) je vhodná nejen pro obecné zlepšení zdravotního stavu starších lidí, ale také k zachování schopností, jako je paměť, myšlení.
Výsledky: Studie potvrdily, že lidé, kteří mají nedostatek kyseliny listové, trpí Alzheimerovou chorobou 3,3krát častěji. Pravidelná konzumace 600 g zeleniny denně snížila výskyt demence o 22 %.